fbpx

La nivel național, Dialogul UE cu tinerii (dialogul structurat) este implementat de Grupul Național de Lucru (GNL), organism format din reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai autorităților. Grupul  Național de Lucru este stabilit de către Ministerul Tineretului și Sportului, pe baza unui apel deschis de candidatură (care conține inclusiv drepturile și obligațiile membrilor GNL). 

Având în vedere

  • descurajarea funcționării parteneriatului dintre cei 7 membri ai GNL (prin ignorarea recurentă a mesajelor unora dintre noi – ex.: Scrisoarea FITT către GNL),
  • implementarea incredibil de precară a proiectului de Dialog al UE cu Tinerii,
  • tergiversarea nejustificată a desfășurării activităților,
  • nerespectarea planificărilor asumate

în data de 30 august 2019, FITT, în calitate de membru al Grupului Național de Lucru în România, a transmis către Ministerul Tineretului și Sportului următoarea solicitare:




30 august 2019

Către: Ministerul Tineretului și Sportului

În atenția: Dl. Ministru Bogdan Matei

Dl. Secretar de Stat Remus Munteanu

Stimate domnule Ministru,

Stimate domnule Secretar de Stat,

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), în calitate de membru al Grupului Național de Lucru (GNL), vă aducem la cunoștință faptul că până în data de 25 octombrie 2019 trebuie transmis raportul național aferent ciclului de dialog cu tinerii curent (având numele de “EU Youth Dialogue”), multe dintre activitățile asumate nu sau realizat, iar ultima comunicare cu reprezentanții MTS a avut loc în data de 27 mai 2019 (anexat, puteți găsiți procesul-verbal).

În nenumărate rânduri, atât în cadrul întâlnirilor oficiale organizate de către MTS, cât și în cadrul canalului online de discuții oficial agreat cu reprezentanții MTS, noi am semnalat mai multe problematici (la care nici până în prezent nu am primit răspuns), dintre cele mai stringente, amintind următoarele:

• FITT a pregătit și transmis încă din data de 24 februarie 2019 documentul pentru adaptarea proiectului de finanțare nerambursabilă unde toți am presupus că MTS este/va fi beneficiar. Până în prezent, membrii GNL nu cunoaștem dacă MTS este sau nu beneficiarul grantului. Ratarea grantului, în anul în care România a deținut Președinția la Consiliul UE, duce la incapacitatea de realizare a consultărilor naționale și a activităților ulterioare – cadru general stabilit chiar sub Președinția Română.

• La ultima întânire (27 mai 2019), membrii Grupului de Lucru, împreună cu reprezentanții MTS, au agreat evenimentele de pregătire a procesului de consultare (activitățile din proiect). Prima dintre cele trei activități trebuia să aibă loc în jurul datei de 12 august (Ziua Internațională a Tineretului), la Timișoara. Deși noi am cerut, în data de 19 iulie, să primim confirmarea cu privire la această activitate, nici până în prezent, reprezentanții MTS (cei responsabili de formalitățile cu privire la organizare), nu ne-au răspuns.

Având în vedere cele de mai sus, ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la bunul mers al acestui proiect și, pe cale de consecință, vă adresăm următoarele solicitări:

  1. Comunicarea persoanei demnitarului sub a cărui coordonare se află acest proiect;
  2. Clarificarea dacă MTS a semnat sau nu grantul de finanțare (iar dacă acest lucru nu s-a realizat până în prezent, care este motivul);
  3. Convocarea în regim de urgență a unei ședințe a GNL (la o dată comun agreată cu toți membrii Grupului de Lucru) – la care să participe inclusiv demnitarul în a cărui coordonare se află acest proiect.

În încheiere, vă asigurăm de toată disponibilitatea noastră, pe care am dovedit-o și în trecut, în timpul celui de al șaselea ciclu al Dialogului Sructurat „Tineretul în Europa: ce urmează?” (1 iulie 2017 – 31 decembrie 2018), când noi am elaborat instrumentele pentru desfășurarea atelierelor de consultare a tinerilor (http://mts.ro/noutati/impreuna-cu-grupul-national-de-lucru-invitam-tinerii-laconsultari/), am susținut ateliere, am aplicat chestionare și, nu în ultimul rând, am elaborat varianta finală a Raportului de țară (http://mts.ro/wpcontent/uploads/2018/05/Raport-National-Dialog-Structurat.pdf).

 

Mihai-Adrian VILCEA

Președinte

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș




Proces-verbal al întâlnirii GNL din data de 27 mai 2019

Ordinea de zi:

1.Participarea la EUYC

  • Sunt susținute propunerile înaintate de CTR. Se cere clarificarea participării delegatului de tineret la conferință. Mențiune pentru locul destinat lucrătorului de tineret.

2.Organizare internă

  • Ședință Skype la 2 săptămâni
  • Elemente de publicitate: Facebook, Instagram, alte platforme
  • Identitatea vizuală: poate ANOSR, poate FTR: ddl – 3 iunie

3.Aplicația Erasmus

  • S-au trimis solicitările de modificare către Comisia Europeană? Nu, ele nu sunt trimise. Există neclarități cu privire la comunicarea cu Comisia Europeană.
  • S-a discutat calendarul și propunerea FITT cu privire la modificarea acestuia. Aceasta este agreată, doar trebuie actualizată.
  • Discuție despre noua structură TineREȚEA. Ar trebui să existe o revigorare a rețelei. Se va începe cu chestionarea actualilor membri, după care va fi un apel.
  • Pentru trainingurile regionale, Timișoara (FITT) are capacitate de a organiza pe 12 august.
  • De vorbit și cu Iașiul pentru a vedea când organizează evenimentul regional. Practic, se rămâne la cele 3 propuse, 101 participanți.
  • Se scot locuri bugetate la EUYC Helsinki, suplimentându-se locurile pentru personalul administrativ.
  • 3 zile – ddl pentru a da Share fiecare calendarul să vedem cum se organizează 30 mai
  • 30 mai – ddl. pentru a finaliza documentul  – responsabil FITT

Prezență:

Ciprian Văcaru (OT-BNS)

Artur Țventarnîi (ANOSR)

Marius Deaconu (CTR)

Mihai Vilcea (FITT)

Alina Pop (YMCA)

Alin Grigore (FTR)

Silviu Cărabă (MTS)

Valeriu Leapciu (MTS)