fbpx

Rețele și platforme europene

Rețele și platforme din care FITT face parte

Aceste rețelele și platformele europene care ne-au adus deja laolaltă cu alte peste 340 de organizații neguvernamentale și instituții publice locale din Europa ne-au influențat pozitiv activitatea. Participarea la grupurile de lucru și întâlniri, precum și accesul la un flux bogat și rapid de informații ne-au dezvoltat bagajul de cunoștințe în domeniul în care activăm, ne-au facilitat schimburile de bune practici și ne-au ajutat să încheiem parteneriate fructuoase pentru accesarea de fonduri cu scopul de a susține oferta noastră de activități și servicii pentru tineri. Drept urmare, pe lângă partenerii naționali, FITT cooperează cu organizații neguvernamentale și instituții publice din:

ENYC (European Network of Youth Centres) – Rețea înființată de Consiliul Europei (CoE) în anul 2003 și care promovează cooperarea centrelor de tineret din Europa, valorile CoE și care susține dezvoltarea politicilor publice pentru tineret la nivel local, național și european. Rețeaua este formată din 19 membri din 16 țări. Din 08-09.02.2019, reprezentantul FITT (coordonatorul Rețelei INPUT) este, pentru 3 ani, vicepreședintele rețelei. Din România, FITT este singurul membru al rețelei.

FITT a devenit membru în anul 2016.
EPYC (European Platform for Youth Centres) – Platformă înființată de CoE în anul 2010. Pe lângă cele două centre de tineret înființate de CoE (Strasbourg și Budapesta), Consiliul a mai acreditat, printr-un proces riguros de evaluare bazat pe un set special de condiții, alte 13 centre de tineret din 11 țări. Centrul nostru, Casa Tineretului din Timișoara, a obținut Certificatul de Calitate pentru Centre de Tineret din partea CoE de două ori consecutiv: pentru 3 ani (2016-2018) și pentru 5 ani (2019-2023). Din România, FITT este singurul membru al platformei.

FITT a devenit membru în anul 2016.
AER Youth Regional Network – Rețea de dezbatere și schimb de idei cu privire la teme și politici publice pentru tineret înființată de Adunarea Regiunilor Europene în anul 2008. Rețeaua este formată din 51 de membri din 22 de țări și promovează participarea tinerilor la nivel local și regional, susține dezvoltarea cadrului legal în acest sens și pledează pentru cooperarea cu alte instituții și organizații în Europa și în afara ei. Din România mai sunt alți 6 membri ai rețelei: Consiliul Județean al Elevilor Alba (Alba), Grupul Tinerilor cu Inițiativă (Călărași), Mișcarea Tinerilor Maghiari din România (Covasna), Federaţia Organizaţiilor de Tineret din Regiunea Ciuc (Harghita), Consiliul Regional al Tinerilor Satu-Mare, Consiliul Județean Hunedoara.
ENRYP (European Network of Regional and Local Youth Platforms)Rețea de schimburi de bune practici în domeniul tineretului, cu precădere despre participarea tinerilor, cetățenia activă, conștientizarea UE și inovarea socială în țările Uniunii Europene. Rețeaua a fost fondată în anul 2017 de către 6 organizații din țări diferite, în cadrul unui proiect Erasmus+. Din România, FITT este singurul membru al rețelei, fiind, de altfel, și membru fondator.

FITT a devenit membru în anul 2017.
Culture Action Europe – Rețea europeană înființată în anul 1992, dedicată organizațiilor culturale, artiștilor, activiștilor, teoreticienilor și creatorilor de politici publice. Rețeaua este formată din 141 de membri din 24 de țări. Din România mai sunt alți 3 membri ai rețelei: Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii (Timișoara), Cultură în Mișcare (Oradea) și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală – INCFC (București)

FITT a devenit membru în anul 2018.
TEH (Trans Europe Halles) – Înființată în anul 1983, această rețea cuprinde 110 centre culturale multidisciplinare din 33 de țări. Misiunea ei este să întărească dezvoltarea sustenabilă a centrelor culturale neguvernamentale și să încurajeze noile inițiative prin conectarea, susținerea și promovarea lor și să influențeze activ politicile publice culturale. Din România mai sunt alți trei membri ai rețelei: Ambasada (Timișoara), Fabrica de Pensule (Cluj-Napoca) și Asociația ARTA în dialog (Cluj-Napoca). 

.

FITT a devenit membru în anul 2019.