fbpx

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) demarează o cercetare adresată tinerilor și profesioniștilor din domeniul tineretului, în cadrul proiectului Erasmus+ „We Care – Mental Health in European Youth Work”. Proiectul a luat naștere prin cooperarea dintre șase organizații din Germania, Lituania, Ucraina, Franța, Spania și România (prin FITT) și are ca obiectiv principal consolidarea unei legături sustenabile între domeniul sănătății mintale și cel educațional. 

Urmărind destigmatizarea subiectului sănătății mintale în comunitățile locale, partenerii derulează focus grupuri și ateliere locale cu tineri și profesioniști, pentru a defini nevoile specifice fiecărui grup, a colecta metode de adaptare și incluziune în legătură cu provocările privind sănătatea mintală la nivel local și a înțelege status quo-ul sănătății mintale. 

Cercetarea din etapa curentă este concretizată prin două chestionare menite să identifice realitatea, nevoile și provocările specifice fiecărei categorii: 

FITT invită publicul care se regăsește în aceste categorii să participe la cercetare prin completarea chestionarului aferent până în 5 februarie. În urma colectării răspunsurilor, partenerii din cele 6 țări vor elabora un manual care va cuprinde moduri de detectare a provocărilor privind sănătatea mintală, recomandări privind incluziunea și implicarea tinerilor, precum și exemple concrete de activități și oportunități pentru tineri, dezvoltate în contextul sănătății mintale. Acest manual, care va fi tradus în cele 6 limbi, va putea fi utilizat la nivel european în domeniul lucrului cu tinerii. 

Scopul nostru este de a aborda nu numai nevoile și provocările tinerilor, ci și ale lucrătorilor de tineret și ale educatorilor care lucrează direct cu tinerii. Prin cursurile de formare analizăm critic și îmbogățim instrumentele și metodele utilizate adesea în domeniul educației, dezvoltând altele, inovatoare și incluzive. În această vară vom pune accent pe munca noastră la nivel local, permițându-le partenerilor implicați în proiect să aducă subiectul sănătății mintale mai aproape de grupul lor țintă și să împărtășească manualul pe care începem deja să-l dezvoltăm. Prin creșterea rezilienței organizațiilor partenere dezvoltăm competențe pentru a reacționa mai bine la provocările viitoare și pentru a crea un mediu sigur și încurajator pentru tineri.Jelena Vidanović, coordonator We Care (Germania)