fbpx

După cum mulți au văzut deja demersul “fără precedent al tinerilor din România” pentru desființarea fundațiilor pentru tineret, surprinzător, am realizat că mai suntem niște tineri care nu susținem acest demers. Dar, pentru că noi nu obișnuim să folosim plângerea penală drept replică (așa cum fac unii dintre semnatarii petiției), am ales să le mulțumim. Așadar, le-am mulțumit pentru că militează pentru participare, transparență, egalitate și nediscriminare, inovație, recunoaștere și incluziune socială.

Ce poți să-i scrii cuiva cu care ai colaborat sau altuia care a fost binevenit în Casa Tineretului din Timișoara și i-ai găzduit evenimente, altora care mai ieri te chemau pe la conferințele lor să te dea mare exemplu de bună practică, dar acum se agită să arate că nu ești perfect?! Ce poți să spui când se înghesuie atâția să legifereze fundațiile, fără să și vrea, deodată, să mai poarte un dialog preliminar cu noi?! Sau și mai bine, ce poți să-i spui cuiva care nici măcar nu te știe, dar nici nu e curios, în schimb solicită să fii desființat? 

Nu suntem naivi. Știm bine ce presupune patrimoniul pe care îl avem și cum sticlesc prea mulți ochi după el și folosesc tinerii drept argument pentru a justifica buna intenție, dar pentru fundamentarea unor soluții deja încercate și eșuate cu succes.

Ni s-a tot atras atenția să ne delimităm. N-am înțeles foarte bine de cine, în condițiile în care suntem independenți. Dacă de fundații era vorba, ei bine, nu o facem, dimpotrivă, alegem să investim multă energie în susținerea ca toată istoria lor să fie cunoscută de toată lumea, acestea să rămână independente și, dacă noi le putem inspira, atunci ne declarăm mulțumiți. 

Le dorim colegilor noștri din fundații să aibă parte de organizații puternice ca ale noastre și de tineri care aleg să se implice nemijlocit, nu doar din spatele unor petiții, și să dezvolte cât mai mult aceste spații pentru tineri.

Scrisoare către semnatarii petiției pentru dizolvarea fundațiilor pentru tineret

P.S. Ce norocoși suntem să avem acest graffiti pe peretele exterior al unuia dintre centrele noastre de tineret!