fbpx

Ce reprezintă Youth Centres UP?

Un pic de curaj, un pic de nebunie și dorință de schimbare.

Youth Centres UP este un proiect de solidaritate curajos, care a adus în perioada 11 iulie-5 septembrie 2019, peste 125 de voluntari din 25 de țări din lume și români, echipați cu determinare și dorință de a face bine, de a dezvolta o comunitate.

Proiectul a fost inițiat și implementat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), iar datorită lui, toamna anului acesta a găsit Timișoara ca fiind, mai mult ca niciodată, a tinerilor. Prietenoasă și primitoare, pe durata acestei veri, aceasta s-a îmbogățit cu 5 spații sigure ale tinerilor și nu oricum, ci prin implicarea comună și motivată a voluntarilor, alături de membrii comunității timișorene.

Din solidaritate, dorință de a face bine, motivație de a contribui la dezvoltarea unei comunități și conștientizând importanța coagulării dintre tineri dornici de schimbare pentru obținerea unui rezultat și a unui impact pozitiv, cei peste 100 de voluntari naționali și internaționali s-au reunit în orașul pentru care urmau să își dedice timpul, energia, creativitatea, inițiativa și bucuria de a se implica. Pentru toate acestea, noi i-am numit VOLUNTARI SCHIMBĂ-LUME, iar până la final, vă vom dovedi că asta reprezintă.



De ce Youth Centres UP?

Timișoara și tinerii din Timișoara au nevoie de spații în care aceștia din urmă să aibă un loc de exprimare, petrecere a timpului liber – un spațiu sigur pentru tineri.

Dacă la nivelul anului 2014, în studiul pentru realizarea strategiei de tineret a municipiului Timișoara se identifica nevoia realizării unui centru de tineret la nivelul orașului, la o distanță de 3 ani s-a dovedit că un singur centru de tineret (Casa Tineretului) nu poate face față nevoii tuturor tinerilor din oraș (peste 120.000 conform datelor INS).

Totodată, o analiză de nevoi a subliniat o dorință a tinerilor de a putea avea în proximitatea lor (proximitatea locuinței) un spațiu destinat lor – spațiu unde să se desfășoare activități de educație nonformală, activități culturale, activități de petrecere a timpului liber.



Ce și-a propus Youth Centres UP?

Pe termen scurt, să implice 100 de tineri din Europa în activități de solidaritate (sub formă de voluntariat) în cinci comunități din Timișoara, să implice comunitatea, cetățenii în activități de amenajare a celor 5 centre de tineret urbane, prin intermediul acțiunilor de voluntariat sau al donațiilor pentru amenajarea centrelor (donații materializate numai în obiecte necesare amenajării), să amenajeze și să inaugureze  5 centre de tineret utilizând principiul solidarității comunitare și al artelor participative. Tototdată, proiectul și-a propus dezvoltarea competențelor transversale pentru tinerii voluntari, competențe ca abilitățile de lucru în echipă, simțul inițiativei, organizării de evenimente și comunicării într-o limbă străină și realizarea unei conferințe naționale de valorizare a rezultatelor în data de 12 August (Ziua Internațională a Tinerilor).

Pe termen lung, proiectul și-a propus crearea unor comunități ale tinerilor din cartiere, în jurul centrelor de tineret urbane, care contribuie la dezvoltarea orașului, participând activ la viața democratică și civic, îmbunătăţirea accesului, participării celor din grupuri dezvantajate (tineri în situații de risc sau cu nevoie speciale, din zone dezavantajate) şi reducerea disparităţilor care pot să apară, precum și crearea unui exemplu de bună practică în cadrul programului ESC atât pentru România cât și la nivel european.



Care au fost etapele pentru a deveni un voluntar-schimbă lume?

De la sosirea în Timișoara până la părăsirea acesteia, voluntarii au trecut printr-un proces complex de învățare. În context non-formal sau informal, tinerii au învățat în cele 40 de zile petrecute în Timișoara cum schimbarea ar trebui să pornească cu propria persoană.

Primele zile au fost despre cunoaștere… a echipei din care vor face parte și cu care vor lucra pe perioada celor 40 de zile, a orașului și a misiunii pe care au avut-o și a instrumentelor de care urmau să beneficieze, toate acestea în cadrul trainingului de Teambuilding & On Boarding. Apoi, au urmat zilele de acomodare și pregătire a acțiunii, în care, pe lângă planificarea întâlnirilor cu membrii comunității, voluntarii și-au împărțit responsabilități în interiorul echipelor, responsabilități diverse ce vizau atât traiul în comun, cât și buna funcționare a activității din centre. Astfel, fiecare voluntar, avea o responsabilitate bine stabilită ca: responsabil de nutriție și igiena în spațiile comune, conservarea energiei, sau donații, fotografii și scrierea de articole.

Cum o componentă importantă a proiectului a fost implicarea comunității, voluntarii au pregătit și planificat acțiunea de atragere și convingere a comunității să se implice în amenajarea centrelor. Astfel, au fost organizate evenimente deschise, la care membrii comunității au participat, având ocazia de a-și exprima dorințele și nevoile la care ar fi urmat să răspundă centrele de tineret. De asemenea, au fost organizate acțiuni de promovare (lipire de afișe, distribuire de flyere, discuții față în față) în comunitate.

În același timp, voluntarii au fost implicați în activități complementare, cu rolul de a pregăti echipele să amenajeze bine și sigur centrele de tineret – au descoperit normele de siguranță și sănătate în muncă și au participat la acțiuni de amenajare supravegheată, la Casa Tineretului, pentru a descoperi și dezvolta abilități practice în folosirea diferitelor unelte utilizate în amenajare.

Au urmat apoi cele 20 de zile dedicate amenajării spațiilor – activitate pe care o veți descoperi mai pe larg, dintr-o altă perspectivă, în rândurile de mai jos.

În data de 12 august, de Ziua Internațională a Tineretului, a avut loc Conferința internațională de valorificare a rezultatelor, eveniment în cadrul căruia atenția s-a concentrat pe ei, pe voluntarii schimbă-lume și pe munca depusă de aceștia.

Cum entuziasmul și reușitele meritau sărbătorite, voluntarii au avut rolul de a planifica ceremonii de deschidere a centrelor de tineret, organizând activități culturale și recreative pentru membrii comunității părtași la bucuria dată de noile spații ale tinerilor.

Sfârșitul proiectului a reprezentat întâlnirea de evaluare, care a reprezentat contextul propice pentru reflectarea la experiența trăită, la reușitele avute, la schimbarea produsă și la competențele dobândite.



Youth Centres UP prin ochii participanților

În prima jumătate a lunii iulie, voluntarii începeau să se cunoască între ei, să se descopere ca echipă, să-și descopere potențialul și mai ales să cunoască orașul în care urmau să realizeze schimbarea, precum și clădirile vechi, pe care urmau să le transforme în centre de tineret. Cu imaginea de ansamblu în minte, au început să creeze, să imagineze și să schițeze cum vor arăta noile spații sigure pentru tineri, au plănuit și realizat întâlniri cu comunitatea, au găsit metode de a-i atrage pe timișoreni să se implice și apoi au pus totul în practică.

După multe zile de planificare, am ajuns să vedem centrul de tineret. Sentimentele au fost amestecate, va fi nevoie de multă muncă, multe ore și și poate un pic de dragoste pentru cauză, pentru ca vechea clădirea să devină un far pentru cultură. Lucrul ciudat este, însă, că nu am nicio îndoială că vom reuși, deoarece oamenii din echipa noastră sunt uimitor de inspirați și, totodată, buni și le pasă, încât nu există nici cea mai mică teamă că nu ne vom atinge obiectivul.-Marietta Tselepi, Grecia

Primele interacțiuni cu membrii comunității i-au lăsat pe voluntarii schimbă-lume temători că timișorenii nu li se vor alătura, că nu vor înțelege scopul implicării lor și că nu vor fi parte din schimbare.

Astăzi am avut acțiunea în stradă, au apărut atâtea întrebări în mințile noastre: îi putem convinge să se alăture misiunii noastre? Am încercat să rămânem pozitivi.– Danjela Jakaj, Albania

Aceasta nu avea să reprezinte, însă, decât un factor motivator, pentru ca următoarele interacțiuni dintre voluntari și membrii comunității, să le aducă timișoreni prietenoși, curioși, dornici de a ajuta și donații în obiecte pentru amenajare sau chiar mâncare și apă pentru voluntari.

Una dintre principalele surse ale motivației noastre a venit și din sprijinul comunității. Am asistat la mai multe exemple de bunătate din partea vecinilor. Într-o dimineață, încă nu primiserăm instrumentele de lucru și un om, care lucra în apropiere, a venit la noi cu trei unelte și ne-a bucurat ziua. De asemenea, alți vecini ne-au oferit apă și mâncare atunci când toți aveam nevoie de acestea, și, de asemenea ne-au primit cu brațele deschise și cu un zâmbet pe față.” – Echipa roșie (Centrul de tineret Lipovei)

Trei săptămâni de lucru efectiv în centre pentru amenajare au fost petrecute de tinerii voluntari. Starea inițială a clădirilor le-a provocat descurajare, dar lucrând umăr la umăr, spațiile începeau să prindă strălucire și culoare.

În această săptămână am început să curățăm centrul de tineret. Prima dată când am văzut spațiul, m-am gândit că probabil că vor dura săptămâni pentru a fi curățat, dar acum mi-am dat seama că, prin muncă în echipă, totul este posibil. Simt că centrul nostru este într-adevăr frumos și are o mulțime de perspective pentru a deveni foarte grozav cu o curte frumoasă, sunt foarte mulțumită.” – Christina Fountou, Grecia

Lucrul în centre nu a fost treabă ușoară, dar dorința de a-și lăsa amprenta asupra unei comunități a fost motivația voluntarilor schimbă-lume de a duce la bun sfârșit amenajarea spațiilor.

Zilnic în această săptămână am ajuns acasă, murdari, obosiți, cu bucăți de tencuială în păr. Picioarele și mâinile noastre sunt acoperite de ciment. Sentimentul de oboseală este un pic copleșitor pentru toți, dar mândria și satisfacția sunt cu atât mai mari. Cum putem fi atât de obosiți, transpirați și totuși atât de fericiți? Poate despre asta este voluntariatul.” – Echipa roșie (Centrul de tineret Lipovei)



Cum se simte acum Youth Centres UP?

Era în jur de unsprezece noaptea când am ajuns în sfârșit la Timișoara după două zboruri, un timp de așteptare de trei ore pe aeroportul din Frankfurt și o călătorie cu mașina de patru ore. Eram atât de obosită și după ce colega mea de cameră m-a dus în camera noastră pentru următoarele 40 de zile, aveam în minte doar să-mi îmbrac pijamaua, să mă spăl pe dinți și să mă întind pe noul meu pat.

A doua zi a adus o dimineață caldă de vară însorită și o plimbare de o oră până la Casa Tineretului. Privind în urmă, eram atât de nervoasă și timidă, în prima zi, cu frică de a iniția conversații cu oameni care, la finalul proiectului, deveniseră atât de aproape de inima mea. În acea primă zi, ne-am pictat steagul și pentru că verde și roșu cu un cerc galben între ele a fost cam plictisitor, portughezii au decis să scrie „bun venit” în fiecare limbă care va fi vorbită în proiect. Când fetele s-au plimbat cu steagul nostru întrebând pe toată lumea „Apare limba vorbită de tine aici?”, a fost momentul în care am simțit că acest proiect poate fi un lucru cu adevărat minunat.

Trainingul a fost „ciudat” – din lipsa unui cuvânt mai bun. Echipa mea, despre care acum cred că a fost cea mai bună (s-ar putea să fiu părtinitoare ….) încă începea să se cunoască și să descopere cum să lucreze împreună. Cu toate acestea, când trainingul s-a încheiat, nu eram o echipă. Nu încă. Asta a venit mai târziu.

Primele două săptămâni au fost grele, emoțional, dacă nu fizic. Pe de o parte, clădirea noastră era într-o stare atât de degradată, încât nu ne puteam întreba decât dacă vom reuși să terminăm la timp. „Nu avem podea!” – asta a fost întotdeauna în mintea noastră și singurul subiect pe care îl puteam discuta. Conversațiile dintre noi și oamenii din alte echipe, de fiecare dată, s-au încheiat în același mod: „Trebuie să avem podea!”. Pe de altă parte, implicarea noastră în comunitate a fost foarte plină de satisfacții. Ne-am gândit că suntem într-un cartier căruia nu îi păsa de munca pe care o făceam și nu voia să ajute. În următoarele săptămâni, am aflat cât ne înșelam.

Echipa Roșie a muncit din greu, atât de mult. Am stat până târziu în mai multe rânduri. Am pictat pereți doar cu luminile aduse de FITT, care ne luminau munca. Am ajuns zilnic la cămin acoperiți cu vopsea și bucăți de tencuială. Am construit o podea. Am petrecut trei sau patru săptămâni lucrând exclusiv la pereți (acum urâm pereții). Și am dansat și am cântat în timp ce am făcut-o. Ne-am distrat. Și când a venit ziua pentru ceremonia de deschidere nu ne așteptam la mai mult de douăzeci de oameni și, dintr-o dată, eram șaptezeci înăuntru și în afara centrului nostru … Ei bine, m-am simțit mândră.

Cu toate acestea, oricât de mândră sunt de munca noastră, ceea ce pretuiesc cel mai mult legat de timpul meu din Timișoara este viața noastră de zi cu zi. Căminul. Micile povești care ne-au făcut zilele mai luminoase. Întâlnirile comune petrecute râzând. Faptul că oamenii care sunt acum la sute de kilometri distanță de mine se aflau doar pe hol sau la etajul de sub sau de deasupra mea. Cina în bucătăria de la etajul doi. Poveștile cu ceea ce se întâmplase în fiecare zi în celelalte centre. Împărtășirea vieții noastre, astfel încât să putem compara diferențele și asemănările dintre toate țările. Nopțile petrecute în curte, dansând și cântând. Aș face totul din nou, munca grea și nenumăratele ore de reparare a pereților, doar să mai pot umbla încă o dată pe holurile acelea, spunând bună dimineața tuturor și participând la încă un morning spot.

Voi ține pentru totdeauna acest proiect în inima mea. Oamenii pe care i-am întâlnit sunt oameni care îmi lipsesc zilnic. Și nu pot fi decât recunoscătoare că am aplicat și am avut norocul să fiu acceptată. Și chiar dacă mi s-a rupt inima la plecarea din Timișoara, chiar dacă uneori mă trezesc așteptând să-mi văd colega de cameră pe pat lângă mine, mă liniștește să știu că o bucată din mine a rămas în spatele zidurilor unui centru de tineret din spatele bazarului și lângă școala din Lipovei, Timișoara.” – Beatriz Botequilha, Portugalia (text tradus din limba engleză)


Să iau parte la proiectul Youth Centres UP a fost o experiență care mi-a schimbat viața și pe mine însămi. Dacă mi s-ar cere să o fac din nou, nu m-aș gândi de două ori înainte să spun „Da!”. Am întâlnit oameni minunați din toată lumea și am legat prietenii frumoase pe care îmi doresc să le mențin pentru tot restul vieții.

Am avut norocul să fac parte dintr-o echipă uimitoare de voluntari care a făcut procesul de construire a acelui centru de tineret atât de lin și distractiv și, în ciuda provocărilor, am atins obiectivul de a crea un loc sigur pentru populația tânără din Timișoara. În majoritatea zilelor, am ajuns în cămin epuizată și acoperită cu praf, ciment, vopsea (multă vopsea) și transpirație, dar întotdeauna cu senzația uimitoare de a ști că fac ceea ce trebuie și că fac o schimbare în această comunitate. M-am simțit utilă și că nu-mi pierd timpul pe perioada verii, lenevind pe canapea, cu telefonul în mână.

Am atât de multe amintiri grozave din acest proiect. De la glume, seri culturale și supărări din cauza pereților, până la călătorii și momente răcoroase, până la discuțiile despre solidaritate și reușita de a ajunge la un consens în echipă… Sunt doar câteva din atât de multele lucruri care arată cât de distractiv a fost să fiu parte din asta și cât de dor îmi este de toți, că aș putea scrie aproape o carte. Am revenit acasă o altă persoană. Am acumulat abilități, am cunoscut oameni, am învățat o limbă nouă și am cunoscut o mulțime de culturi diferite.

Echipa FITT a fost uimitoare și a făcut totul pentru a ne asigura că ne-am simțit bine în timpul acestui proiect. Au fost întotdeauna alături de noi și gata să ne ajute dacă aveam nevoie de o mână (sau materiale cerute pe ultima sută de metri) și nimic din  toate acestea nu ar fi fost posibil fără ei. Ei au fost unul dintre motivele principale pentru care acest proiect a avut acest succes.

Întreabă-mă din nou. Aș repeta experiența? Categoric.

Nu numai că am acumulat abilități și prieteni și o canapea pe care să dorm în diferite țări, dar am și câștigat o familie.” – Andreia Nunes, Portugalia (text tradus din limba engleză)



În final…

… munca în echipă, determinarea, creativitatea, solidaritatea au fost elementele esențiale care, împreună, au dus la un adevărat succes: 5 centre de tineret îmbrăcate în culoare, viață și energie pozitivă, spații sigure, create de tineri pentru tineri.

Noile spații găzduiesc evenimente culturale, artistice, educaționale, recreaționale și sunt atât implementate de FITT sau alte ONG-uri din oraș pentru tinerii timișoreni, dar cu atât așteptate sunt cele inițiate și organizate chiar de tinerii locuitori ai cartierelor timișorene. Centrele de tineret reprezintă locul unde tinerii vor sta la masă cu creativitatea, vor imagina inițiative, vor cânta cu planurile lor, se vor juca cu ideile și vor desfășura și pune cap la cap puzzle-urile activităților inițiate de ei, toate acestea sub îndrumarea și cu suportul FITT.

Youth Centres UP 2019 a reprezentat doar începutul, dorința noastră fiind ca până în 2021, Timișoara să se bucure de 21 de centre de tineret: Casa Tineretului și alte 20 de centre de tineret de cartier. Din fericire, nu este doar dorința noastră:

„Bravo, dragi tineri din Timișoara și din țările partenere! Ați făcut o treabă minunată! Minunată și sub aspect practic, minunată și sub aspect mentalitar! De “change maker”-i ca voi avem nevoie, de oameni neîmpăcați cu ce e în neregulă în jurul lor, dar nu neîmpăcați și-atât, nu neîmpăcați și încorsetați în clișee, ci neîmpăcați și entuziaști, pozitivi, făcători concreți de mai bine! Contați pe mine și în continuare, oricând mă veți avea alături, ca întotdeauna!(

(…) pe parcursul anului 2020 încă 15 (centre de tineret), astfel încât în 2021, cu Casa Tineretului în frunte, să avem în orașul nostru un total de 21 de centre dedicate tinerilor! Adică, să putem spune și pe această temă: “Nu e niciunde ca la Timișoara!” – Nicolae Robu, Primarul Municipiului Timișoara



Proiectul Youth Centres UP (ESC11-520F5952) a fost finanțat prin Corpul European de Solidaritate.

       

        Centrul de tineret Lipovei – Intrarea Iasomiei nr. 4

Componență echipă:

Ana-Flavia Constantin; Andiol Mucolli; Andreia Nunes; Antonia Pup; Arus Sukiasyan; Augusta Myftaraj; Beatriz Botequilha; Bogdan Chiș; Constança Pereira; Daliana Elena Pavel; Dashgin Savalanli; Enriko Allamani; Izabella Kovacs; Johannes Bulling; Karine Javakhyan; Ksenija Krivokapić; Maria Kęsy; Matanat Aliyeva; Milica Vasic; Olga Arkhipova; Pedro Paulo Kropf Abib Ladeira; Polina Chechina; Teona Menapire; Mariam Mekerishvili.

 

 

 

 

 

 

 

 

Centrul de tineret Calea Martirilor – Str. Martir Elena Nicoară nr. 5, Punct termic 54

Componență echipă:

Aglaia Maria Kyriakou; Alexandru Andoni; Alexandru Dohotaru; Alexey Kutsenko; Anastasia Alfirii; Antonio Naumoski; Ashot Gabrielian; Daniel Qartvelishvili; Evgenia Bathrellou; Gökçe Eyi; Hera Kamani; Luka Milorava; Milena Ohanyan; Mokgaetji Margueritte Pitjeng; Rinora Mucolli; Rita Constantino; Sasha Ostash; Seymur Abdullayen; Siranush Najaryan; Somila Dayile; Stefani Sekuloska; Szilvia Mundrucz; Zari Avramovici; Șule Sarpkaya.

 

 

 

 

 

 

 

Centrul de tineret Dâmbovița – Aleea Poeniței nr. 2 

Componența echipei:

Alen Saliu; Ana Sofia Barata; Anahit Gharibyan; Antonio Furchi; Beatriz Ferreira; Christina Fountou; Davud Azizov; Elvedina Čajdin; Gözde Șiir; Ioana Băltărețu; Irene Cuadrado Herranz; Karine Khachatryan; Levan Sidiani; Luka Sebiskveradze ; Maria Dinca; Maria-Eftychia Tselepi ; Obada Alzeer Alhouseini; Olsa Nela; Pedro Silva; Pieloiu Stefania; Sena Akbulut; Sferle Alina; Vasile Grosu; Vasileios Tsalos; Danjela Jakaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Centrul de tineret Șagului – Strada Gavril Musicescu, Punct termic 83

Componență echipă:

Ayman El-melegy; Bianca Cernușcă; Blessing Nkiruka Anioke; Dan Crișan; David Herrero; Elona Mara; Fikri Berk Kurtuluș; Kawther Ghanem; Laura Anamaria Mierea; Mădălina Penciuc; Maria Carmen Frigerio; Mohamed Khoukha; Nanle Gusen; Odunayo Adeniyi; Osama Meqbel; Pavel Teodora; Ștefan Bucșă; Radhia Boussadia; Xhuljana Khulia.

 

       

 

 

 

 

 

Centrul de tineret din Calea Aradului – Strada Dej nr. 4, Punct termic 35

Componență echipă:

Ghulam Abbas; Greta Bushe; Hager Abdelwahid; Katsiaryna Kryvaltsevich; Lediana Shoraj; Mohammad Almohtasib ; Rejubi Peter Enim; SandaDevčić; Silvia Santo; Yusuf Karakus; Adrian Breha; Alexandra Palade; Andra Bireescu; Cristian Florin Anghel; Endri Cuedari; Erkida Frataraku; Fabjola Karaj; George Bunescu; Michael Talaat.