fbpx

Despre faptul că actuala conducere a Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) nu și-a respectat angajamentul asumat de instituție față de noi în anul 2017 și nu a implicat Grupul Național de Lucru pentru Dialog Structurat (GNL), în forma sa completă, în pregătirea și derularea Președinției României la Consiliul UE – componenta TINERET, am publicat nenumărate articole anul acesta. Și, iată, nici la final de mandat, ministerul nu renunță la aceste metode nesănătoase.

Azi, 3 iulie 2019, MTS a trimis un e-mail care are ca destinatari aprox. 30 de persoane și ONG-uri care au luat parte în trecut la întâlnirile Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT) organizate de minister. Și contactele noastre, ale FITT, sunt în această bază de date. Așa ne-a anunțat ministerul că peste mai puțin de 6 zile va avea loc, la sediul său, o sesiune de prezentare și dezbatere și că printre speakeri se află și membri ai GNL. De reținut este faptul că, în urma unei competiții organizate în anul 2017, GNL are în componența sa următoarele 7 (șapte) organizații: Consiliul Tineretului din România, Fundaţia Judeţeană pentru Tineret TimişAlianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Forumul Tinerilor din România, Uniunea Studenţilor din România, Organizaţia de tineret – Blocul Naţional Sindical, YMCA România.

Iată care sunt aspectele pe care noi le criticăm:

  1. MTS nu a publicat acest eveniment pe site-ul său sau pe pagina Facebook. De ce? 
  2. MTS nu a avut un dialog preliminar cu toți membri GNL pentru a pregăti această sesiune;
  3. MTS a lansat foarte târziu această invitație (care nici măcar nu menționează acoperirea costurilor de transport și cazare). Să înțelegem că MTS descurajează participarea membrilor din alte orașe? 2 dintre cei 7 membri GNL suntem din Baia-Mare (YMCA Romania) și Timișoara (FITT).
  4. MTS nu a invitat toți membri GNL la această sesiune. Invitațiile au fost trimise participanților la CCPT. Dacă un membru al GNL nu a figurat pe lista MTS de la ultima întâlnire a CCPT, nu a primit invitație, deși conținutul viza grupul său. (Caz concret: YMCA Romania)
  5. MTS a invitat participanții de la ultima întâlnire a CCPT. Având în vedere că din data de 18 februarie 2019, ministerul nu a mai organizat nicio întâlnire a acestui consiliu, este aceasta, de fapt, și o întâlnire a CCPT? Sperăm că nu, având în vedere că este un eveniment închis, în antiteză cu ce presupune CCPT-ul.
  6. MTS nu a prezentat o agendă concretă a evenimentului. Nu cunoaștem orarul. Știm că începe la ora 11, dar nu știm cât durează – nici fiecare temă, nici întreaga sesiune. Nu cunoaștem vorbitorii – Care reprezentanți ai MTS? Demnitari sau funcționari publici? Care membri ai GNL? De la care organizații? Care delegați de tineret la UE, căci sunt doi, deci, vin amândoi sau doar unu – atunci care?
  7. MTS nu a trimis documentele pe care le va prezenta și în baza cărora dorește să poarte discuții. Este firesc să le analizăm înainte cu membrii noștri, pentru a formula întrebări și propuneri, astfel încât această sesiune să fie una productivă.
  8. MTS nu a justificat sintagma “membri ai GNL” – adică doar unii. Care? Cum au fost aleși? De ce este necesară scindarea GNL, atât timp cât toate organizațiile membre au avut delegați la Conferința de Tineret a UE de la București? (Componența delegație române o puteți citi AICI.)
  9. MTS dorește să prezinte “pașii următori în implementarea Strategiei pentru Tineret a Uniunii Europene 2019 – 2024“. De ce se oprește în 2024? Strategia este pentru perioada 2019-2027. (Suntem încrezători că motivul nu este faptul că MTS nu cunoaște perioada de implementare a Strategiei pentru Tineret a UE).

Așadar, având în vedere maniera defectuoasă de colaborare a MTS cu toți cei 7 membri ai GNL, nu avem cum să nu întrebăm dacă actuala conducere a ministerul mai dorește ca acest Grup să existe (asta în cazul în care chiar îi înțelege rolul).

În altă ordine de idei, dacă MTS dorește să creeze un proces participativ, trebuie să asigure transparență, un cadru de exprimare cât mai larg și să dea dovadă de profesionalism în organizarea unui eveniment, indiferent de anvergura acestuia. Chiar dacă această sesiune este organizată din bugetul național (căci dacă ar fi fost din bugetul Comisiei Europene, ne-am fi așteptat să vedem sigla acesteia și titlul proiectului), MTS are obligația de a aborda lucrurile mai riguros și de a nu organiza evenimente doar pentru a le “bifa” într-un raport de activitate.

Practica SIMULĂRII dialogului, a consultării și a participării în general, trebuie să înceteze! Dar, conducerea MTS nu a învățat asta nici după Președinția la Consiliului UE 🙁




Iată invitația primită azi de la MTS:

(am ales să o publicăm, deoarece descurajăm participarea exclusivistă)




Ministerul Tineretului și Sportului, în colaborare cu Consiliul Tineretului din România, vă invită să participați marți, 9 iulie, începând cu ora 11, la sediul MTS – sala Hagi, la o sesiune de prezentare și dezbatere a rezultatelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, sectorul tineret.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate succint rezultatele discuțiilor din cadrul Conferinței de Tineret a Uniunii Europene care a avut loc în luna martie la București, documentele de politică publică adoptate de Consiliul Uniunii Europene pe domeniul tineret, în mandatul Președinției Române, precum și pașii următori în implementarea Strategiei pentru Tineret a Uniunii Europene 2019 – 2024, respectiv a Dialogului Uniunii Europene cu Tinerii. Veți putea discuta pe subiectele menționate cu reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului, membri ai Grupului Național de Lucru pentru Dialog Structurat și delegați de tineret la Uniunea Europeană.

Așteptăm înscrierile voastre la acest link: https://forms.gle/3495oAhPvuh4AUF2A

Adresa MTS este Str. Vasile Conta, Nr. 16, Sector 2, Bucureşti, România.

Vă mulțumim și vă asteptăm

——————————————-

The Executive Secretariat of the Romanian Presidency 

——————————————-

Mail: ropres.youth@mts.ro

——————————————-