fbpx

La nivel național, Dialogul Structurat cu tinerii este implementat de Grupul Național de Lucru (GNL), organism format din reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai autorităților. Grupul  Național de Lucru este stabilit de către Ministerul Tineretului și Sportului, pe baza unui apel deschis de candidatură (care conține inclusiv drepturile și obligațiile membrilor GNL). 

Pentru ocuparea celor 7 (şapte) locuri disponible, au fost depuse 23 de aplicaţii, dintre care 22 au fost declarate valide. În urma evaluării acestora, ieri, 14 noiembrie 2017, comisia a desemnat membrii Grupului Naţional de Lucru, iar Fundația Județeană pentru Tineret Timiș este unul dintre ei.

Lista candidaților (în ordinea punctajelor obținute):

  1. Consiliul Tineretului din România (CTR): 91,00 puncte (ADMIS)
  2. Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT): 83,33 puncte (ADMIS)
  3. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR): 72,66 puncte (ADMIS)
  4. Forumul Tinerilor din România (FTR): 66,33 puncte (ADMIS)
  5. Uniunea Studenților din România (USR): 63,67 puncte (ADMIS)
  6. Organizația de Tineret – Blocul Național Sindical (OT-BNS): 62,00 puncte (ADMIS)
  7. Federația Young Men’s Christian Association România (YMCA): 61,67 puncte (ADMIS)
  8. Patronajul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR): 57,67 puncte (RESPINS)
  9. Grupul PONT: 51,00 puncte (RESPINS)
  10. Consiliul Național al Elevilor (CNE): 47,00 puncte (RESPINS)
  11. Fundația Tineri pentru Tineri: 42,33 puncte (RESPINS)
  12. Federația Tinerilor din Cluj (FTC): 41,66 puncte (RESPINS)
  13. Fundația Județeană pentru Tineret Dâmbovița (FJT Dâmbovița): 41,00 puncte (RESPINS)
  14. Federația Asociațiilor din Basarabia: 28,66 puncte (RESPINS)
  15. Uniunea Liceenilor Maghiari din România: 20,33 puncte (RESPINS)
  16. Federația Tinerilor din Bacău: 19,66 puncte (RESPINS)
  17. Fundația Județeană pentru Tineret Constanța (FJT Constanța): 18,00 puncte (RESPINS)
  18. Fundația Județeană pentru Tineret Suceava (FJT Suceava): 15,66 puncte (RESPINS)
  19. Asociația Renașterea Botoșăneană: 15,33 puncte (RESPINS)
  20. Asociația Națională a Surzilor din România – Filiala Tineret: 07,33 puncte (RESPINS)
  21. Fundația pentru Tineret a Municipiului București (FTMB): 0 puncte (RESPINS)
  22. Fundația Națională pentru Tineret (FNT) – 0 puncte (RESPINS)
  23. Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj (DJST Dolj): Nu poate participa. DJST Dolj face parte din MTS.



FITT se concentrează pe implicarea tinerilor în comunitate și în procesele decizionale, pe dezvoltarea de politici locale și naționale de tineret și pe promovarea valorilor europene în rândul tinerilor.

Prin deținerea acreditării de Centru European de Tineret (acordată de Council of Europe), FITT este permanent preocupată pentru a promova și implementa în România obiectivele Consiliului Europei în ceea ce privește sectorul de tineret. Astfel, unul dintre cele mai importante obiective pe care și FITT și-l propune este creșterea participării tinerilor, inclusiv prin dialog structurat, în procesul de luare a deciziilor la toate nivelurile și în viața civică, în general, în acord cu dezideratul formulat de Consiliul Europei: To involve young people both in the strategic formulation of youth policies and in eliciting their views about the operational effectiveness of policy implementation.

De asemenea, ne dorim să implementăm toate activitățile naționale ale FITT (ce deja sunt aprobate și urmează a fi implementate sau cele care urmează a fi depuse spre finanțare) împreună cu lucrătorii de tineret formați în Reţeaua Naţională a Comunicatorilor Dialogului Structurat TineREȚEA.

Având în vedere infrastructura și logistica de care FITT dispune prin Casa Tineretului din Timișoara, ne exprimăm disponibilitatea de a sprijini activitatea Grupului Național de Lucru privind Dialogul Structurat, atât prin găzduirea de întâlniri de lucru sau consultări cu tinerii, cât și prin asigurarea secretariatului acestuia.

Pe lângă respectarea obligațiilor generale ale membrilor GNL, iată ce ne-am asumat prin aplicația către MTS:

  • Vom organiza patru (4) consultări regionale cu tinerii, în anul 2018, în Alba Iulia, Cluj-Napoca, Constanța și București, în cadrul proiectului „Implicarea tinerilor în politicile publice de tineret”, finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene, KA3 – dialog structurat.
  • Vom pregăti minimum 150 tineri și lucrători de tineret din întreaga țară în domeniul participării și înființării de centre de tineret – spațiu de exprimare a participării tinerilor, prin intermediul proiectului „Centru de inovație și excelență în domeniul politicilor publice de tineret”.
  • Vom realiza o cercetare națională privind dorințele și necesitățile tinerilor în ceea ce înseamnă spații de exprimare ale activităților de participare – prin intermediul proiectului „Centru de inovație și excelență în domeniul politicilor publice de tineret”.
  • Vom aplica în anul 2018 pe linia de finanțare KA3 – dialog structurat a programului Eramus+ cu un proiect privind participarea tinerilor la vot, astfel încât minimum 300 de tineri din România să fie consultați și pregătiți în ceea ce înseamnă participarea în procesul electoral.
  • Vom continua dezvoltarea și implementarea programului Com’On Timișoara – program de bugetare participativă, în anii 2017, 2018 și 2019.

Vom asigura implicarea tinerilor din medii dezavantajate în procesul de Dialog Structurat prin:

  • realizare de studii la nivel regional/național, similare cu cele finalizate în 2017 la nivel județean
  • intermediul proiectului „Ce caut în cartier?” desfășurat în cartierele periferice ale municipiului Timișoara, prin care se colectează dorințele și nevoile tinerilor rezidenți în respectivele zone.
  • proiecte precum „Laboratorul de educație pentru drepturile omului în mediul rural” – proiect național implementat de FITT

Toate proiectele ce implică consultarea tinerilor sau participarea tinerilor, precum cele menționate la secțiunea anterioară, vor avea o cotă de participare de minimum 5-10% tineri ce provin din medii de risc, precum cartiere periferice, mediul rural sau familii cu venituri reduse, tineri romi, tineri cu dizabilități, tineri aparținând minorităților sexuale, tineri inactivi, care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEET), tineri imigranți sau tineri proveniți din centre de plasament.