fbpx

Proiectul „Laboratorul X” are ca scop dezvoltarea abilităţilor tinerilor de a implementa şi de a participa la proiecte educaţionale non-formale.

Astfel, pentru a îndeplini acest scop principal, se vor aplica metode de educație non-formală, iar activităţile vor fi desfăşurate pentru dezvoltarea abilităţilor de înţelegere, aplicare şi replicare a metodelor educaţionale non-formale. În urma proiectului, participanţii vor organiza şi implementa în mod voluntar activităţi educaţionale non-formale în comunităţile lor de provenienţă, promovând astfel beneficiile educaţiei non-formale.

Profilul participanților:

  • tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 35 ani,
  • care sunt parte din organizații neguvernamentale de tineret/studențești, unități/instituții de învățământ pre/universitar sau tineri neafliați,
  • dornici de a dobândi abilităţi de înţelegere şi aplicare a metodelor de educaţie non-formală.

Rezultatele obţinute de participanţi:

Abilităţi:

  • înțelegerea metodelor de educație non-formală;
  • comunicare, prin participarea la discuţii de grup şi interacţiunea directă cu alţi participanţi;
  • munca în echipă prin participarea activă în echipele de lucru.

Competențe:

  • punerea în aplicare a metodelor de educație non-formală;
  • dezvoltarea propriilor activităţi de educaţie non-formală;
  • adaptarea activităţilor în funcţie de specificul grupului.

Facilitatori

Ana-Maria Grădinariu, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș

Ana-Maria Grădinariu este în mediul neguvernamental de mai bine de 14 ani. Are experiență în coordonarea voluntarilor, dezvoltarea, coordonarea și implementarea de proiecte naționale și internaționale, traininguri, programe de educație non-formală în școli și zone defavorizate, la nivel național și internațional. Domeniile sale principale de expertiză sunt managementul voluntarilor (formare, evaluarea impactului, evaluarea rezultatelor învățării dobândite prin voluntariat), drepturile omului și intervenția socială (prin metode utilizate pentru dezvoltarea competențelor, valorilor, atitudinilor și competențelor de comunicare în vederea creării de punți pentru dezvoltare comunitară și incluziune socială). Ana-Maria crede în puterea contextelor de învățare pentru tineri și este lucrul pe care îl face cu cel mai mare drag. Este fanul numărul 1 al metodologiei Teatrului celor Opresați (Teatru Forum, Teatru imagine, Teatru Invizibil) și de 10 ani nu se satură de cele trei metode și impactului acestora asupra comunității, oamenilor. Crede în potențialul oamenilor ca agenți ai schimbării, este o visătoare și crede în puterea oamenilor de a se uni, cu solidaritate și respectarea diversității, pentru respectarea drepturilor pe care le au, find în același timp inspirație unii pentru ceilalți.

Elena Lupoaea-Petrea, Organizația Națională Cercetașii României – centru Local Orizont Brașov

Tromppy este Lider cercetaș, coordonator de centru local Orizont Brașov din cadrul Organizației Naționale Cercetașii României cât și formator în cadrul aceleiași organizații. În fiecare context în care se află, Tromppy se întâlnește de fecare dată oameni dornici de o schimbare în ceea ce ține de educație, de lucrul cu copiii și tinerii. Lucrul acesta o provoacă și mai mult să arate societății că procesul de schimbare pleacă mereu de la noi înșine. Ea crede cu tărie că fecare dintre noi are resurse infinite pentru schimbare și învățare și că le putem identifica și dezvolta foarte mult prin joc și joacă. Tromppy vine spre LaboratorX cu gânduri pozitive că împreună cu cei prezenți vom aduce animația socio-educativă, prin treasure hunt-uri și nu numai, mai aproape de noi, de fecare, și mai aproape de comunitățile din care provenim. Vă invită sa construiți împreună treasure-hunt-uri cu un rost. Și, bineînțeles, invitația lui Tromppy va fi mereu să fiți „Gata Oricând”, așa cum e și mesajul cercetașilor, pentru a contribui la crearea unei lumi mai bune.

Cosmin Catană, Curba de Cultură

Activ în sectorul de tineret în ultimii 19 ani, Cosmin este pasionat de educație – oricum ar fi ea dar nu la școală. Inițiatorul unui centru de tineret 100% privat în mediul rural, este preocupat de găsirea metodelor potrivite care să descătușeze și să atingă întregul potențial al tinerilor. Superputere: face ca lucrurile să fe simple. Dezavantaje: lucurile simple nu sunt ușoare.

Jean-Baptiste Odobeștianu

Jean-Baptiste Odobeștianu este muzicoterapeut atestat în Franța, licențiat în Pedagogie Socială și fondator al metodei TOTEM. De-a lungul timpului a lucrat cu diferite categorii de persoane și a dezvoltat proiecte destinate persoanelor nevăzătoare, tinerilor instituționalizați, persoanelor cu sindrom Down sau cu tulburări din spectrul autist, precum și alte categorii defavorizate. Totodată formator în proiecte Erasmus+.

Perioada de desfășurare a proiectului este de 16-23 septembrie, iar locaţia este Casa Tineretului din Timișoara (str. Arieș nr. 19).

Înscrierile se fac până la 1 septembrie prin completarea acestui formular.

Costuri asigurate: cazarea participanţilor din afara Timișoara şi masa pentru toţi participanţii sunt asigurate şi au loc la hotelul din incinta Casei Tineretului. Totodată, transportul participanţilor din afara Timișoarei va fi decontat în limita a 100 de lei.

Mai multe detalii pot fi găsite în Info-Pack.

Proiectul este organizat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, în parteneriat cu Asociația Curba de Cultură și este finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS).

Persoană de contact: Dragoș Samoilă-Miruță, 0722 181 796.