fbpx

În perioada 1-4 martie a avut loc la Bruxelles trainingul Charter Ambassadors, la care a participat din partea FITT colega noastră Adela, lucrător de tineret.
Trainingul a fost coordonat de Europe goes local pentru a sprijini utilizarea Cartei și Changemakers’ Kit ca bază pentru dezvoltarea la nivel local a activității de tineret. În cadrul evenimentului au participat lucrători de tineret sau reprezentați din sectorul de tineret de la nivelul municipalităților din Austria, Belgia, Croația, Cehia, Finlanda, Franța, Georgia, Grecia, Ungaria, Italia, Moldova, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia. 

Printre temele abordate au fost istoria recentă a politicilor de tineret de la nivel european, cum putem să aplicăm Carta Europeană privind activitățile pentru tineret desfășurate la nivel local, diferențele de la nivel local în ceea ce privește lucrul cu tinerii și care este rolul unui Charter Ambassador. 

charter ambassador

 

Comisia europeană a declarat 2022 Anul European al Tineretului, cu scopul de a scoate în evidență rolul pe care îl joacă tinerii în construirea unui viitor mai bun. Prin urmare, este rolul liderilor de tineret de a direcționa dezvoltarea sectorul de activități pentru tineret. “If you don’t take the driver seat somebody else will choose track (regarding youth work) that’s why we need to influence policy development at the municipality level” este unul dintre mesajele organizatorilor pentru a împuternici participanții în rolul lor de Charter Ambassadors. 

Carta Europeană privind activitățile pentru tineret desfășurate la nivel local este un document dezvoltat la nivel european, din motivația de a crea un cadru comun privind activitățile pentru tineret. Carta este creată de comunitatea europeană de tineret, aparține acesteia și le este adresată tuturor, de la responsabilii de politici la lucrătorii de tineret și tineri – oricine este implicat în activitățile pentru tineret și dorește să le îmbunătățească. Scopul acestei carte este de a contribui la dezvoltarea activităților pentru tineret organizate la nivel local. Îndeplinește acest scop enunțând principiile care ar trebui să ghideze activitățile pentru tineret, precum și modul în care ar trebui concepute diferitele aspecte ale activităților pentru a îndeplini aceste principii. 

FITT se va asigura astfel de a promova Carta și Changemakers’ kit, de a facilita procesul de dezvoltare a principiilor în rândul activității sale de tineret, de a promova principiile cartei în cadrul proiectelor Erasmus+ și ESC și de a susține dezvoltarea continuă a Changemakers’ kit.