fbpx

Timișoara este prima Capitală a Tineretului din România, deținând acest titlu în intervalul 2 mai 2016-1 mai 2017. După ce în data de 20 septembrie 2016, Ministerul Tineretului a anunțat că Gala Tineretului va avea loc la Timișoara – Capitala Tineretului din România, a apărut și ideea Summitului Tinerilor, mai precis în perioada 13-15 octombrie 2016 (la întâlnirea RestarTIN din Poiana Brașov, organizată de MTS). Atunci ne-am așezat la aceeași masă noi, ONG-iștii (CTR și FITT), și MTS, tocmai pentru a gândi un program comun. Astfel, fiecare și-a adus aportul:

CTR a venit cu temele din prima parte a Summitului

  • Mesaje de la lideri confirmați către lideri emergenți (11 noiembrie)
  • Prioritățile mișcării de tineret – de la Science Fiction la Stare de Fapt (12 noiembrie)
  • Prioritățile partidelor politice pentru tineri (12 noiembrie)
  • Proiectele, de la vis la realitate – de vorbă cu finanțatorii (13 noiembrie)

FITT a contribuit cu:

  • Conferința de Dialog Structurat (14 și 15 noiembrie) care a conținut și dezbaterea Rolul învățării nonformale în formarea tinerilor (eveniment înscris în calendarul de activități organizate sub egida Dezbaterii Naționale pentru Educație și Cercetare – România Educată)
  • Adunarea generală a FNT – Fundația Națională pentru Tineret (14 noiembrie)

iar Ministerul Tineretului a completat cu următoarele evenimente:

Organizarea Summitului a fost una incredibil de accelerată pentru toate părțile implicate:

  • conturarea conceptului pentru sincronizarea tuturor temelor & sesiunilor,
  • distribuirea responsabilităților,
  • obținerea finanțării,
  • dezvoltarea elementelor de vizibilitate și lansarea canalelor de comunicare,
  • selecția participanților,
  • stabilirea facilitatorilor & speakerilor (și asigurarea disponibilității acestora),
  • rezervarea sălilor și amenajarea acestora (astfel încât să avem doar câteva puncte centrale și să nu fim nevoiți să derutăm participanții),
  • rezervarea cazărilor (pentru 330 de persoane),
  • asigurarea meselor (aprox. 3300 de porții de mâncare asigurate în contextul Summitului),
  • coordonarea voluntarilor (având în vedere că, cel puțin în cazul FITT, Summitul era încadrat de 3 evenimente mari înainte și alte 6 în săptămânile imediat următoare),
  • transmiterea invitaților, 
  • dezvoltarea tuturor elementelor de conținut pentru fiecare sesiune în parte
  • etc.

Astfel, în data de 25 octombrie 2016, CTR lansează apelul de înscriere la prima ediție a Summitului Tinerilor, desfășurată sub sloganul „Scrie Povestea Generației Tale!”, anunțat ca cel mai ambițios eveniment de învățare, dezbatere, decizie și celebrare al mișcării de tineret din România. Totodată, CTR a lansat și apelul pentru recrutarea conectorilor pentru rețeaua națională „Povestea Generației Tale”. 

În data de 26 octombrie 2016, programul Capitala Tineretului din România primește Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Această veste ne-a mobilizat și mai mult să continuăm pregătirile, în timp ce participanții se înscriau la eveniment, pentru că nu aveau la dispoziție decât 10 zile (25.10-03.11). 

După analizarea aplicațiilor, în data de 9 noiembrie 2016 au fost publicate listele participanților la unele dintre secțiuni (în afară de participanții din partea partidelor politice, a celor de la tineREȚEA, FNT, precum și din partea organizațiilor locale).

Așadar, în data de 11 noiembrie 2016, Casa Tineretului din Timișoara și-a deschis ușile pentru primirea și înregistrarea tuturor participanților la Summit. 

Activitățile din prima zi au avut loc la Universitatea de Vest din Timișoara (plenarele de la Summit) și la Casa tineretului (tineREȚEA). Atelierele de la Summit, precum și Conferința de dialog structurat au avut loc la INCUBOXX, iar tineREȚEA a continuat la Casa Tineretului. Evenimentul care a reunit toți participanții și la pregătirea căruia am contribuit substanțial – Gala tineretului – a avut loc la Opera Națională Română din Timișoara (cu capacitate de aprox. 650 de locuri, mai generoasă decât nevoia noastră, dar incinta a fost potrivită și pentru cocktail), iar petrecerea de după gală, organizată tot în cadrul Summitului, a avut loc la Club no name, din proximitatea Casei Tineretului (muzică live bOvidiu Anton). Petrecerile din celelalte seri ale Summitului le-am organizat la Casa Tineretului.

Indiferent de perspectivă, este clar faptul că un astfel de eveniment presupune implicarea multor actori (dar principalii sunt tinerii), cu roluri și responsabilități bine definite, interdependente într-un astfel de context, care pot transforma, într-un timp incredibil de scurt, un simplu vis într-un fenomen real.

Așadar, în mai puțin de 4 săptămâni, la Timișoara s-au mobilizat între 350 și 400 de participanți, într-un context național de formare și participare inedit, în jurul căruia și-au coagulat resursele ONG-uri, autorități publice și corporații, pentru ca tinerii să-și scrie povestea. Și au făcut-o! Așa a ieșit la lumină 

Rezoluția Tinerilor

Reprezentanții celor mai importante organizații de tineret din România s-au întâlnit, au discutat și adoptat la Timișoara Rezoluția Tinerilor, prin care cereau Președintelui României, președinților camerelor parlamentului, premierului și președinților partidelor politice o abordare strategică a măsurilor în domeniul tineretului, în acel moment împărțite între prea multe ministere și autorități, necorelate și având de multe ori la bază legislație incompletă sau care nu producea efecte reale. Rezoluția rezuma prioritățile organizațiilor semnatare și concluziile din cadrul Summitului Tinerilor. 

ALDE, PNL, PMP și PSD și-au asumat implementarea Rezoluției Tinerilor și au semnat un protocol privind colaborarea cu sectorul de tineret în acest sens. USR și-a asumat printr-o declarație scrisă prevederile referitoare la colaborarea constantă cu organizațiile de tineret pentru dezvoltarea de politici publice pentru tineri (fără a semna protocolul privitor la Rezoluție).

Trebuie accentuat faptul că documentul a fost formulat în contextul alegerilor parlamentare din decembrie 2016, cu un orizont de timp de 4 ani.

Din păcate, Rezoluția este în continuare actuală, în toate domeniile sale (educație, piața muncii, voluntariat, discriminare, mediu, sport, demografie, cultură) precum și cu privire la principiul său transversal – politici publice cu viziune și de impact

FITT, ca unul dintre cei 17 semnatari ai Rezoluției Tinerilor, ne-am asumat acest deziderat formulat în urmă cu trei ani și, de atunci, ne-am implicat activ în promovarea și satisfacerea nevoilor tinerilor, așa cum au fost formulate în capitolele Rezoluției, referitoare la: educație non-formală, voluntariat, discriminare, mediu și cultură (dar am formulat propuneri de politici publice și am militat pentru dialogul autorităților cu tinerii și organizațiile de tineret).

Însă, Summitul de la Timișoara a presupus un efort deosebit și a reunit atâția actori tocmai pentru a formula un mesaj unitar, ce trebuia dus mai departe și menținut viu și nealterat pe agenda publică, printr-un efort colectiv, după cum a fost mandatat de către toți cei care s-au mobilizat de îndată în jurul unui asemenea obiectiv național. Iar partidele semnatare de protocoale sau declarații nu aveau voie și nu trebuia să le fie îngăduită uitarea acestora. Sectorul neguvernamental trebuie să arate consecvență în obiectivele mari pe care le urmărește pe termen mediu, ca să așteptăm din partea decidenților să-și respecte promisiunile pe care și le asumă pentru durata unui mandat.

Având în vedere că, deocamdată, acest Summit organizat în 4 săptămâni, rămâne și singurul care a generat un mesaj de asemenea amploare, avem speranța ca, până la ajungerea sa la termen, Rezoluția să fie implementată într-un procent satisfăcător.