fbpx

Luna iunie, odată cu creșterea temperaturilor, a adus cu sine noi îngrijorări în ceea ce privește schimbările climatice, iar pentru partenerii proiectului european YouRoTrip (Erasmus+), încheierea sa vine cu speranța unei noi inițiative pe viitor. 

Ultima întâlnire de proiect a avut loc în Madrid, unde reprezentanți din cele 8 țări partenere (Austria, Danemarca, Franța, Grecia, Portugalia, România, Spania și Anglia) au tras linie și au analizat rezultatele celor aproape trei ani de muncă pentru educarea tinerilor în domeniul schimbărilor climatice și a politicilor pentru mediu. Partenerul care a reprezentat România în acest proiect este FITT.

Proiectul li s-a adresat atât lucrătorilor de tineret, care au trecut printr-o perioadă de pregătire, cât și tinerilor, care au luat parte la mobilități în țările partenere. În cadrul acestora, participanții au dezbătut subiecte din sfera mediului și au dezvoltat propuneri și politici pentru acțiuni ce vizează schimbările climatice, pe care le-au adresat mai departe decidenților locali și ai Uniunii Europene. 

yourotrip youth worker

Câteva dintre impresiile participanților din Timișoara în mobilități: 

Pentru mine, această mobilitate a reprezentat o conectare cu oameni care îmi împărtășesc valorile și sunt investiți în aceleași cauze. Participarea mea la această mobilitate m-a responsabilizat și mai mult legat de problema mediului și mi-a restituit speranța în schimbare. Anghel Silvana, participantă la mobilitatea din Grecia 

Prin dezbaterile și discuțiile purtate am învățat multe despre green transport, reciclare, fast fashion si despre atitudinea altor state asupra acestor probleme. În urma acestui proiect sunt mult mai deschis la oportunități noi și mă bucur că am avut ocazia să întâlnesc atâția oameni interesanți, cu pasiuni și ocupații diferite de ale mele. – Denis Bagiu, participant la mobilitatea din Portugalia

Experiența mobilității din cadrul Yourotrip a fost una cu adevărat inedită. Am avut parte atât de activități fictive, cum ar fi Summitul pe tema schimbărilor climatice, cât și de dezbateri reale cu personalități politice din Alcorcon, pe baza proiectelor scrise de noi pentru activitatea de formulare a documentelor de politici.Andreea Anescu, însoțitor din partea FITT la mobilitatea din Spania 

 

Ultima activitate cu participare din partea tinerilor a fost masa rotundă pe tema schimbărilor climatice de la Parlamentul European din Bruxelles, la care au luat parte tineri, reprezentanți ai partenerilor și europarlamentari. 

La nivelul fiecărui partener s-a creat, cu tinerii participanți în mobilități, câte o echipă care să propună în continuare inițiative la nivel local, dar și să asigure sustenabilitatea proiectului în următorii ani, contribuind la o nouă ediție a acestuia. Tinerii interesați să se implice în această echipă sunt invitați să contacteze FITT pe rețelele de socializare:  

https://www.facebook.com/fitt.timisoara 

https://instagram.com/fitt_timisoara/   

 

Mai multe detalii despre proiect: https://yourotrip.eu/ro/despre-proiectul-yourotrip/