fbpx

Proiectul VR Bullying a contribuit la creșterea gradului de conșientizare în rândul copiilor și tinerilor, cu privire la sentimentele și traumele pe care victimele bullyingului le pot avea. 

Printr-un program conținând experiență VR și activitate educațională, implementate în școli și în centre de tineret din Timișoara, elevii au putut experimenta cum se simte bullyingul, dar și să învețe ce înseamnă bullying, tipurile de bullying și ce poți face ca victimă sau martor al unei scene de agresiune. 

Cel mai important este ca acei tineri sau copii care sunt martori ai unei astfel de agresiuni să nu mai stea pasivi și să intervină pentru stoparea unui astfel de fenomen.

Cum s-a desfășurat activitatea în sine?

În primele luni ale proiectului am realizat consultări cu tineri din școli pentru a colecta informații relevante pentru procesul de creare al experiențelor folosind realitatea virtuală (VR). Odată cu reînceperea anului școlar am livrat videoul dezvoltat în școli din Timișoara. La fiecare activitate dintr-o clasă, lucrătorii de tineret au participat cu 4-5 dispozitive de VR (Oculus), pentru ca elevii să poată urmări videoul în același timp, având o experiență completă.

Ce rezultate am atins prin acest proiect?

– Realizarea unei animații în realitatea virtuală;

– Organizarea de activități educaționale în cadrul a patru licee și școli, ajungând la un total de 28 de clase și 720 de tineri și copii, cu vârste între 12 și 18 ani:

·       Liceul Teoretic „Grigore Moisil”

·       Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”

·       Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”

·       Școala Gimnazială numărul 27

– Oferirea experienței VR unui număr de peste 100 de tineri, în cadrul altor activități organizate de FITT, atât în Timișoara, cât și în Lugoj. 

– Rezultate intangibile: dezvoltarea sentimentului de compasiune, respect, curaj și proactivitate, în rândul copiilor și tinerilor care au beneficiat de activități.

În continuare cadre didactice și directori ai școlilor din Timișoara își arată dorința de a continua livrarea programului educațional. Din acest motiv am inclus programul educațional în oferta către școli cu activități și servicii disponibile pentru Școala altfel. 

Considerăm că acest proiect a contribuit nu doar la educarea și sensibilizarea copiilor și a tinerilor cu privire la bullying, dar și la deschiderea școlilor și liceelor către activități non-formale.