fbpx

Cum așa?

În vara, respectiv toamna anului 2019, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, a inaugurat 5 noi centre de tineret în cartierele timișorene, în cadrul proiectului Youth Centres UP. 

Youth Centres UP este un proiect de solidaritate curajos, care a adus în perioada 11 iulie-5 septembrie 2019, peste 125 de voluntari din 25 de țări din lume și români, echipați cu determinare și dorință de a face bine, de a dezvolta o comunitate. Din solidaritate, dorință de a face bine, motivație de a contribui la dezvoltarea unei comunități și conștientizând importanța coagulării dintre tineri dornici de schimbare pentru obținerea unui rezultat și a unui impact pozitiv, cei peste 100 de voluntari naționali și internaționali s-au reunit în Timișoara să își dedice timpul, energia, creativitatea, inițiativa și bucuria de a se implica.

Astfel, prin implicarea lor, Timișoara este acum, mai mult ca niciodată, a tinerilor, îmbogățindu-se cu 5 spații sigure ale tinerilor și nu oricum, ci prin implicarea comună și motivată a voluntarilor, alături de membrii comunității timișorene.Rețeta reușitei?

Se iau 5 spații nefolosite din 5 cartiere timișorene, care se însuflețesc cu voluntari români și internaționali, cu determinare, creativitate și multă muncă, peste care se presară donații (mobilier, jocuri, cărți, alimente pentru voluntari) ale timișorenilor. Apoi se dă o mână de ajutor din partea timișorenilor, pentru ca spațul dedicat lor să aibă și urme ale amprentelor acestora, se amestecă bine și gata, 5 centre de tineret inaugurate, pregătite să fie spații sigure pentru tinerii timișoreni.De unde a pornit totul?

Ei bine, Timișoara și tinerii din Timișoara au nevoie de spații în care aceștia din urmă să aibă un loc de exprimare, petrecere a timpului liber – un spațiu sigur pentru tineri. Și asta n-o spunem noi, ci o analiză de nevoi ce a subliniat o dorință a tinerilor de a putea avea în proximitatea lor (proximitatea locuinței) un spațiu destinat lor – spațiu unde să se desfășoare activități de educație nonformală, activități culturale, activități de petrecere a timpului liber.Și acum ce?

Noile spații create de tineri pentru tineri găzduiesc evenimente culturale, artistice, educaționale, recreaționale, care sunt atât implementate de FITT sau alte ONG-uri din oraș pentru tinerii timișoreni, dar cu atât mai așteptate sunt cele inițiate și organizate chiar de tinerii locuitori ai cartierelor timișorene sau de grupuri informale de tineri cu inițiativă. Centrele de tineret reprezintă locul unde tinerii vor sta la masă cu creativitatea, vor imagina proiecte, vor cânta cu planurile lor, se vor juca cu ideile și vor desfășura și pune cap la cap puzzle-urile activităților inițiate de ei, toate acestea sub îndrumarea și cu suportul FITT.Centrul de Tineret Lipovei

Pagină de Facebook aici

Adresă: Str. Intrarea Iasomiei nr. 4

 

 

 

 

 

 

 Centrul de Tineret Calea Martirilor

Pagină de Facebook aici

Adresă: Str. Martir Elena Nicoară, nr. 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Centrul de Tineret Șagului

Pagină de Facebook aici

Adresă: Str. Aleea Poeniței nr. 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Centrul de Tineret Fratelia

Pagină de Facebook aici

Adresă: Str. Gavril Musicescu, Punct Termic PT 83

 

 

 

 

 

 

 

 

 Centrul de Tineret Aradului

Pagină de Facebook aici

Adresă: Str. Dej nr. 4