fbpx

În data de 3 iunie, o parte din echipa FITT a participat la prima prezentare a expoziției proiectului internațional „Stories behind cities”, care a avut loc în trei locații din Novi Sad, Serbia.

Proiectul urmează 3 abordări: o cercetare a poveștilor colectate din comunitatea fiecărui oraș implicat, o parte educațională, prin care se dezvoltă noi modalități de transmitere a acestor povești, și una artistică, prin crearea de modalități creative de a le promova la nivel trans-național.

Călătorind prin straturile complexe ale istoriei acestor 3 orașe, cercetătorii noștri au inclus date din literatura existentă, arhive și ziare, precum și povești autentice din viața de zi cu zi a locuitorilor în procesul de colectare și scriere de povești. Textele rezultate și organizate în câte un volum prezintă spații, evenimente, fenomene și personalități care au marcat aceste orașe și viața locuitorilor lor.

stories behind cities novi sad

Concept

Expoziția multimedia rezultată din proiect a fost realizată de Asociația Inbox Art și Ephemera Collective din Novi Sad, urmând a fi prezentată și în orașele partenere: Rijeka (Croația) și Timișoara (România).

stories behind cities

Expoziția explorează pe mai multe niveluri noțiunea de construct spațial – un construct ca un oraș țesut din narațiune, precum Novi Sad, Rijeka și Timișoara sunt construite indirect prin straturile de povești și experiențe oferite de expoziție și, în cele din urmă, constructul ca strat narativ specific, fictiv, care apare în suprapunerea, confruntarea și conectarea poveștilor, a motivelor și a spațiilor din toate cele trei orașe.

Deschizând percepția spre potențialele reinterpretări creative ale textului, am ajuns la inexistentul, noul, al patrulea oraș, care este în același timp imaginar și bazat pe povești scrise. Prin poziționarea lor permanentă în zona de graniță dintre imaginar și real, construcțiile spațiale prezentate prin această expoziție încep cu adevărat să trăiască și să se transforme prin publicul lor.

Expoziția constă într-o combinație de fotografii și informații cu povești audio și video. Povești din toate cele trei orașe sunt publicate în trei volume distincte. 10 cele mai bune povești din fiecare oraș apar în broșuri și materiale pentru turiști.

Proiectul este organizat de Asociația Inbox Art din Novi Sad, Prostor Plus din Rijeka, FITT din Timișoara și Melting Pro din Roma, cu sprijinul Comisiei Europene.

stories behind cities novi sad