fbpx

 

 

Corpul european de solidaritate este noua inițiativă a Uniunii Europene care le oferă tinerilor șansa de a face voluntariat sau de a se implica în proiecte în propria țară sau în străinătate pentru a ajuta comunități și oameni din toată Europa.

Proiectele de solidaritate reprezintă un tip specific de proiecte în cadrul Corpului separat de cele de voluntariat sau de cele pentru experiență profesională.

Trecând peste eventualele confuzii, aceste proiecte sunt un excelent punct de plecare pentru implicarea tinerilor în comunitate. Acestea au o abordare extrem de flexibilă și prietenoasă, adresându-se nu numai organizațiilor de tineret, dar mai ales grupurilor informale de tineri. Așadar, dacă ești tânăr și mai ai câțiva prieteni alături de care simți că poți să abordezi o nevoie punctuală a comunității, și nu neapărat în cadrul unei organizații, aceste proiecte pot fi soluția cea mai potrivită!

Un proiect de solidaritate este implementat de tineri, se desfășoară la nivel național (astfel, nu trebuie să aibă parteneriat trans-național) și dureză între 2 și 12 luni. În felul acesta, tinerii au ocazia să încerce idei inovatoare, fiind în mod direct și activ implicați în planificare, implementare, monitorizare și diseminare de rezultate.

Pentru a putea candida și a primi finanțare, este nevoie de un grup de minim 5 tineri (așa-numit grup informal de tineri), care își vor asuma managementul proiectului cu condiția să fie înregistrați în portalul dedicat Corpului European de Solidaritate. Unui din cei cinci tineri își va asuma rol de reprezentant legal și va fi cel care va semna contractul. La activitățile de proiect mai pot participa și alți tineri între 18 și 30 de ani pe lângă cei cinci tineri din echipa de proiect cu respectarea acelorași condiții ca mai sus.

Data limită de înscriere a proiectelor este 16 octombrie 2018.

Pentru mai multe detalii accesați acest link.