fbpx

Având în vedere informațiile revoltătoare apărute în spațiul public (din cadrul emisiunii COPILĂRIE SUB ANESTEZIE! – din 17 martie 2019 și a comunicării Consiliul Tinerilor Instituționalizați – din 17 martie 2019) despre abuzurile, în masă, asupra copiilor și tinerilor instituționalizați,

În lumina prevederilor Obiectivului European pentru Tineret nr.5 – „Sănătate mintală și bunăstare”, precum și ale Programului exercitării Președinției României la Consiliul UE care „recunoaște necesitatea dialogului cu tinerii pentru o mai bună înțelegere […] a provocărilor cu care se confruntă tinerii defavorizați”,

Noi asigurăm public Consiliul Tinerilor Instituționalizați (CTI) de toată susținerea pentru declanșarea sesizării Președintelui României care îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (aflându-ne în fața unui real caz de securitate națională) și a Avocatului Copilului. Mai mult de atât, sprijinim Consiliul în solicitarea ministerelor de resort, în vederea organizării deîndată a unui Consiliu interministerial pentru copiii și tinerii aflați în sistemul de protecție, cărora li se administrează scheme de tratament cu neuroleptice.

Reprezentanții Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Public, pe lângă realizarea anchetelor de specialitate, trebuie, imediat, să dezvolte și să implementeze pachete de soluții integrate pentru accesări de fonduri și alocări bugetare pentru:

  • desființarea acestor „mamuți” de centre de plasament care găzduiesc sute de copii și tineri;
  • suplimentarea personalului de specialitate;
  • garantarea asigurării consilierii de specialitate pentru repararea traumelor psihice;
  • suplimentarea serviciilor de consiliere psihologică în școli și licee pentru copii și tineri;
  • crearea și bugetarea de programe naționale (de masă) recreative pentru copiii și tinerii din sistemul de protecție.

Campania pe care o declanșăm, pe lângă etapa de conștientizare „Pastilele nu sunt bomboane” (RAMA pentru poza de profil Facebook poate fi accesată AICI), va presupune, de acum înainte, și deschiderea, pentru județul Timiș, a unui buton online pentru semnalarea cazurilor. Până atunci, mesageria noastră de pe pagina de Facebook a FITT Timișoara va asigura aceleași servicii (confidențialitatea și transmiterea imediată a acestora către CTI). De asemenea, vom contribui semnificativ la dezvoltarea unei rețele naționale de specialiști voluntari care sunt gata să le vină în ajutor acestor copii și tineri. Mai mult, vom demara o campanie de informare, pe teren, a acestora, cu privire la drepturile lor și la mecanismele pe care le au la îndemână să solicite și să primească ajutor.

Facem apel către tineri și organizațiile neguvernamentale să se alăture demersului nostru, pentru a curma traumele pe care acești copii și tineri le trăiesc în fiecare clipă. Ei sunt colegi de bancă, de școală, de liceu, sunt viitorii colegi de cămin, de facultate și dacă până acum nu știam ce se întâmplă cu ei, aseară am aflat cu toții.

Nu întoarceți privirea de la ei. Noi, toți, le putem da o mână de ajutor!