fbpx

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) demarează proiectul „Promovarea voluntariatului în rândul studenților”, ce se va desfășoară în perioada iulie – noiembrie 2018, cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului.

 

Promovarea voluntariatului în rândul studenților

Promovarea voluntariatului în rândul studenților

Proiectul are drept scop promovarea voluntariatului și a activităților de voluntariat în vederea creșterii implicării studenților în societate. Prin acesta, este urmărită o dezvoltare a spriritului de cetățenie activă în cadrul studenților, prin comunicare și colaborare cu membrii comunității locale.

Într-un context European și național în care studenții au dificultăți în a-și găsi un loc de munca, voluntariatul poate reprezenta un punct de început în realizarea unei experiențe profesionale. Proiectul își propune să ridice gradul de conștientizare a studenților referitor la oportunitățile oferite de voluntariat și la posibilitatea de a se implica în acțiuni de voluntariat pentru a-și dezvolta abilități și atitudini necesare în procesul de obținere a unui loc de muncă.

Conform Legii Voluntariatului 78/2014, experiența de voluntariat poate fi considerată experiență profesională dacă activitatea este realizată în domeniul studiilor. Astfel, prin voluntariat se pot dobândi abilități și competențe, se pot exersa și îmbunătăți comportamente și atitudini necesare pentru dezvoltarea tinerilor. De asemenea, proiectul își propune și creșterea gradului de vizibilitate a voluntariatului și a importanței sociale și economice a acestuia.

Astfel, în perioada implementării proiectului, membrii organizațiilor studențești vor avea parte de trei cursuri de formare pentru studenți, ce vor avea tematici precum: implicarea comunității și a studenților în activități de voluntariat, atragerea de voluntari, coordonarea voluntarilor si dezvoltarea de proiecte sustenabile și cu impact cu ajutorul voluntarilor. Cel puțin 75 de studenți își vor dezvolta competențe în implementarea de activități bazate pe voluntariat în contextul implicării sociale. După acest program de formare, vor exista 10 evenimente de diseminare în plan local, care vor fi realizate prin intermediul lucrătorilor de tineret înscriși în program.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) – București, Asociația Studenților Psihologi din România (ASPR) – Cluj-Napoca, Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), Organizația Studenților din Universitatea Tehnicădin Cluj-Napoca, Asociația PRIME din Iași și Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare Timișoara. Anunțurile pentru cele trei cursuri de formare pot fi urmărite pe site-ul www.fitt.ro.

 

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) este o organizație-umbrelă pentru organizațiile non-guvernamentale de tineret din județul Timiș. Cu 30 de organizații membre și peste 27 de ani de activitate neîntreruptă, FITT este cel mai important și cel mai vechi ONG de tineret din Vestul României. Programele și activitățile implementate de FITT se întind pe o largă paleta, de la activități sociale pentru tinerii dezavantajați până la programe culturale sau de cetățenie activă și dezvoltarea de politici publice la nivel local și național – www.fitt.ro.