fbpx

Suntem mulți cei interesați de ce face ministerul pentru tineri. FITT militează pentru:

  • asigurarea, de către autoritățile publice a accesului la informații oficiale, corecte, pentru promovarea acestora către tineri și către organizațiile membre,
  • asigurarea accesului la informații publice pentru fundamentarea propunerilor de politici publice pentru tineret și a proiectelor pe care le aplicăm în cadrul diverselor concursuri pentru obținerea de finanțare nerambursabilă,
  • reducerea mecanismului birocratic nelegal de lung, anevoios și de multe ori ineficient din comunicarea cu MTS pentru obținerea de informații care ar trebui să fie publice.

Astfel, de Ziua Internațională a Tineretului, am înaintat o solicitare către Ministerul TINERETULUI cu scopul de a-l încuraja să se deschidă mai mult către tineri, să crească calitatea informației furnizate și să o facă mai accesibilă și prietenoasă pentru tineri. Totodată, am venit în sprijinul MTS și prin transmiterea prevederilor în vigoare care ghidează instituțiile publice ce și cum trebuie să publice (Legea nr.544/2001 și Norma metodologică de aplicare). Evident că, de la ministerul care se adresează tinerilor, așteptam să facă mai mult decât minimul prevăzut de lege și să publice și îndrumări și explicații care să ajute tinerii și sectorul de tineret să înțeleagă corect informația publicată.

Din răspusul MTS, am aflat că

Secretariatul General al Guvernului monitorizează periodic publicarea informațiilor pe site, iar în ultima analiză, din 18 decembrie 2019, a reieșit un grad de conformitate de 85%, depășit ulterior prin publicarea informațiilor referitoare la Situația lunară a plăților la date de 31.12.2019.

Din păcate, MTS lasă să se înțeleagă că este destul de mulțumit de gradul său de transparență și de cât de accesibile, cât de prietenoase cu tinerii sunt informațiile publicate.

Dar, avem și o veste bună, aceea că am determinat MTS să solicite „Direcțiilor Județene pentru Sport și Tineret (DJST), Caselor de Cultură ale Studenților (CCS) și Complexului Cultural Sportiv Studențesc Tei actualizarea paginilor de internet, cu informațiile aferente perioadei 2016-prezent, conform normelor metodologice în vigoare”. Totodată, MTS și-a asumat ca CCS-urile „care nu dețin pagină de internet sau dețin o pagină de internet nefucnțională, vor face demersuri ca până la data de 31 august 2020 să demareze procesurile necesare realizării unui site web sau actualizării celui existent”. Ne întrebăm de ce doar CCS-urile, în condițiile în care cel puțin 5 DJST-uri nu au site.

Vom urmări dacă serviciile și instituțile publice subordonate MTS vor depăși etapa de „demersuri de demarare” a acestor procese, mai ales în intervalul de timp asumat. Cât de complicat poate fi?!