fbpx

Anul 2020 a venit cu provocări neașteptate — însă lucrurile bune cu care am întâmpinat Noul An ne dau speranță pentru ce urmează. Una dintre bucuriile pe care Fundația Județeană pentru Tineret Timiș le-a simțit pe final de an a fost creșterea echipei cu 4 lucrători de tineret. De ce au ales FITT și cum au fost primele săptămâni în Casa Tineretului pentru noile noastre colege?

Adela Murarescu

Adela Murărescu

Cum a fost anul 2020 pentru tine?

Bun, nu mă refer aici la criza existențială pe care toți am resimțit-o. Mai degrabă: Ce ai făcut anul acesta pentru tine sau pentru comunitatea în care trăiești? 

Sunt sigură că toți ne-am simțit frustrați sau plictisiți în toată perioada asta. Dar, hei, poate în sfârșit ai reușit să citești cartea aia pe care ți-ai dorit-o de mult sau ai reușit să îți faci curat în dulap. Sau, și mai bine, ai terminat serialul acela lung sau jocurile video la care te gândeai de ceva timp. 

Pentru mine a fost la fel. Am simțit că nu se mai termină curățenia sau renovările prin casă. Am citit, m-am uitat la seriale și număram zilele cât am stat în perimetrul casei. Curând, fiind în an terminal, mi-am dat ultimele examene și în cele din urmă și licența. Apoi a venit întrebarea: Nowwhat? 

Sunt sigură că ai auzit de FITT. Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, pe scurt FITT, a avut și în perioada aceasta o grămadă de proiecte faine precum Youth Centres UP 2 sau FITT-up, proiect din urmă din care fac și eu parte. De aproape 2 luni fac parte din echipa FITT și deja pot spune că e provocarea de care aveam nevoie în această perioadă. În ultimele 2 săptămâni am realizat un video, am participat la un workshop de storytelling și la un training de 5 zile. Nu mă așteptam să descopăr așa de multe într-un timp atât de scurt. De abia aștept să ne punem în aplicare experința pe care am acumulat-o ca lucrători de tineret și să creăm cele mai faine și relevante proiecte pentru tinerii din Timiș.

Eu așa vreau să contribui în comunitatea mea, tu? 



Adelina Anescu

Adelina Anescu

 

Scrollam pe Facebook, obișnuită cu acelașfeed monoton, din automatism uitându-mă în gol la postări. Printre ele, apare una de la FITT, cu mesajul: „HAI ÎN ECHIPA NOASTRĂ”. 

Am accesat linkul si am ajuns pe site. nd am văzut că sunt deschise joburi pe educație non-formalăștiam că trebuie să aplic. 

Extrovertul din mine m-a împins de la spate să mă alătur unui context social, deoarece era foarte deprimat din cauza lipsei de interacțiune provocată de pandemie. M-am alăturat FITT-ului cu gândul de a avea ÎNCĂ o activitate în agendă, să mai cunosc câteva persoane și simultan să acumulez  experiență pe piața muncii. 

După ce am început să lucrez aici, mi-am dat seama că situația nu e așa cum m-am așteptat… 

FITT nu e doar o experiență de tăiat de pe listăci a ajuns să fie activitatea mea principală și preferată. Nu este doar un context social unde să mai interacționez, ci am ajuns să mă împrietenesc și să mă bucur cu adevărat de compania oamenilor de aici. Iubesc să văd comunitatea pe care o formează și deja mă simt un membru. 

Nu în ultimul rând, FITT nu este orice job pe care sa îl adaugi în CV de data asta simți că faci o schimbare. 

Și a trecut doar o lună. 11 more to come 🙂 



Alexandra Veronica Mocioi

Alexandra Veronica Mocioi

Totul a început în septembrie 2020, când căutam un job care să includă comunicarea și lucrul cu oamenii, deoarece asta credeam  îmi va aduce bucurie și  va ajuta în dezvoltarea propriilor abilități de comunicare. Am aplicat pentru acest loc de muncă și am mers la interviu la câteva săptămâni după aceea. După parcurgerea birocrațieiurma să încep lucrul 

În noaptea dinaintea primei mele zile la FITT nu am putut dormi din cauza emoțiilor.

Nu mai lucrasem înainte, iar în 2020 m-am obișnuit (din cauza pandemiei) să petrec mult timp înăuntru, în singurătate, de aceea mă gândeam că va fi puțin greu să ies din zona mea de confort 

În prima mea zi am fost foarte tăcută și doar mi-am văzut de treabăpentru că nu cunoșteam pe nimeni în acel moment. După aproape o săptămână am început să vorbesc mai mult cu oamenii de acolo, în special cu ceilalți 2 lucrători de tineret, și am descoperit că avem multe în comun și putem învăța din experiența celuilalt în domeniul muncii ca lucrători de tineret. Acum mă simt confortabil și cred că am început deja să schimb puțin lumea și pe mine. 



Patricia Văleanu

Patricia Văleanu

Acum 2 ani am participat la un training pe managementul voluntarilor, susținut de un centru mare de tineret din țară, la Timișoara. Acea experiență m-a motivat să lucrez cu tinerii, iar după acel training aș fi făcut orice pentru a câștiga șansa de a participa din nou la o sesiune de informații pentru a câștiga experiență și pentru a transmite informația mai departe. Tot ce aveam nevoie era locul potrivit în care să o și fac. 

Marele centru de tineret din țară despre care vă spuneam este FITT, locul care mi-a fost gazdă la câteva traininguri ce m-au format ca viitor lucrător de tineret, iar acum îmi e o „a doua casă”, deoarece sunt angajată. Însă cuvântul „angajat” este prea mare pentru bucuria cu care lucrez aici. 

FITT sau Casa Tineretului din Timișoara este mai mult decât o casă a tinerilor timișoreni unde pot veni să-și desfășoare activitățile: este un loc în care te poți dezvolta, poți învăța și poți primi ajutor ori de câte ori l-ai solicita. Mă consider norocoasă că de-a lungul timpului am avut șansa de a participa la o multitudine de activități alături de ei, dar mă bucură cel mai mult faptul că mereu au prezentat o deschidere și o atenție deosebită atunci când se cerea ajutor.  

18 decembrie 2020 a fost a 18-a zi de când făceam parte din gașca fetelor de la tineret. În 18 zile am învățat și am comunicat cu voluntari internaționali, am încercat să ajut extra în orice moment am putut, dar cel mai important, prind culoare în obraji când văd că viitorul meu are culoare alături de o Familie TTARE!