fbpx

Având în vedere prioritățile actualului TRIO-ului de Președinții la Consiliul UE (România, Finlanda, Croația) și asumarea Croației de a se concentra pe Crearea de oportunități pentru tinerii din mediul rural (01.01.2020 – 31.06.2020), sub umbrela Obiectivului de Tineret nr. 6 – Dezvoltarea tinerilor în mediul rural, precum și interesul deosebit al Fundației Județene pentru Tineret Timiș (FITT) cu privire la susținerea atingerii obiectivelor asumate la nivel european, am fost bucuroși când colega noastră Yolanda FLORESCU – coordonatorul Rețelei de cooperare națională INPUT – a primit propunerea de a face parte din juriul care a evaluat candidaturile depuse în cadrul primei ediții a concursului European Youth Village, pentru desemnarea câștigătorilor titlului de Sat European de Tineret 2020. Colegii săi de juriu au fost:

  • Vlad DUMITRESCU (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile),
  • Florin GHINDĂ (România Pozitivă),
  • Andrei POPESCU (Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale),
  • Victor Cătălin TOMA (Coordonatorul programului European Youth Village și președinte al Asociației pentru Dezvoltare Activă ADA, Bacău)

Satele înscrise în competiție au fost: Aroneanu, Băiuț, Dăișoara, Cleja, Gârleni, Valea Stanciului, iar dintre acestea, Aroneanu (jud. Iași) și Gârleni (jud. Bacău) vor deveni Sat European de Tineret 2020.

Felicităm nu doar câștigătorii, ci și pe organizatori. România are nevoie de un astfel de program (și asta o afirmăm ca structură ce derulează proiecte și în mediul rural), iar European Youth Village care, de anul viitor, își va deschide realmente granițele și către alte țări, vine în întâmpinarea priorităților Europene, cu măsuri concrete, deja pilotate și iată, asumate mai departe, de a atinge obiectivul european de tineret Nr.6. Ne-am bucura ca acest exemplu să poată fi multiplicat și la nivelul județului Timiș și, în același timp, ne exprimăm deschiderea de a susține programul, cel puțin în zona dezvoltării centrelor de tineret.

Urmăresc de la începutul anului acest program și sunt conștient de plusurile și minusurile de la pilotare (dar, în același timp, văd și măsurile luate pentru a le evita în viitor). Faptul că a apărut, cum a apărut, ce temă abordează și cum se dezvoltă, m-au convins să afirm cu tărie că România va greși enorm dacă nu va promova acest program către UE, în timpul Președinției Croației. Nu văd ce alt program național poate fi cea mai bună și credibilă carte de vizită a noastră când vorbim despre dezvoltarea tinerilor în mediul rural. (Mihai-Adrian VILCEA, președinte al FITT)

Noi am coordonat pilotarea programului Capitala Tineretului din România, în perioada 02.05.2016-01.05.2017, și cunoaștem provocările unui astfel de demers, ce poți construi ulterior (dacă îți faci bine treaba), dar și cum poate fi doar un episod din viața agitată a unui oraș mare, cu structuri de tineret și studențești veșnic efervescente, creative și energice. Capitala Tineretului din România este replicat după European Youth Capital, doar că la scară națională, dar tot urban a rămas. Cumva, condițiile acestui concurs (ex.: nu pot candida decât localități de rangul 0, I, II sau III, adică municipii și orașe, și sectoarele municipiului București) au exclus accesul comunităților mici și posibilitatea de a deveni vizibile. Așadar, salutăm conturarea European Youth Village care apare, categoric, pe fondul unei nevoi acute a tinerilor din mediul rural de a fi văzuți, ascultați, susținuți, promovați. În rural, un program național, dacă este bine implementat, are mari șanse de a deveni reper în viața acelei comunități. Mai mult, crescut și deschis treptat către țările din UE, acest program are o capacitate incredibilă de a crea punți reale între tineri de diferite naționalități, consolidând astfel o identitate europeană solidă, dar conservând și punând în valoare autenticitatea și specificul fiecărei zone. Totodată, faptul că mai multe sate pot deține titlul într-un an, nu face decât să le creeze și mai multă anvergură și reale contexte de colaborare și susținere reciprocă.

Acest program pune în lumina reflectoarelor tinerii din mediul rural și proiectele de intervenție desfășurate acolo. Mă bucur că am avut oportunitatea de a contribui, chiar și atât de puțin, la dezvoltarea acestuia. Și cred cu tărie că sustenabilitatea unui astfel de program se dezvoltă atunci când inițiativa apare natural de acolo, când tinerii care trăiesc în sate și comune sunt cei care doresc să contureze activități prin care dezvoltă oportunități și, implicit, comunitatea. Am analizat cu mare atenție candidaturile și pot spune că am mari speranțe în ce vor face noile posesoare de titlu și, recunosc, îmi doresc să revăd în competiție și anul viitor numele celorlalte 4 comunități. Le încurajez să nu renunțe și să continue să-și dezvolte planurile. Îmi place nespus faptul că există posibilitatea ca titlul să poată fi purtat de mai multe localități deodată. Asta a ridicat multă vreme o întrebare de fond la care vedem cu toții că organizatorii acestui program au răspuns cu maturitate: ce contează mai mult, dorința de competiție și supremația câștigătorului sau dezvoltarea reală și impactul la nivel național?! “European Youth Village” este și un context prin care tinerii din mediul rural își pot face vocea auzită. Da, din mai multe locuri deodată! Și iată, chiar acum există o ocazie clară – aceea a Dialogului UE cu Tinerii, când un chestionar cu întrebări adresate tinerilor tot circulă la nivel național. O treime din acele întrebări sunt despre tinerii din mediul rural. Eu zic să ajungă aceste întrebări direct la ei și ei să răspundă nemijlocit la ele. (Yolanda FLORESCU, membru al juriului Sat European de Tineret 2020)

 




Despre Obiectivul european de tineret Nr.6. Dezvoltarea tinerilor în mediul rural

Unul dintre cele 11 Obiective Europene de Tineret îl reprezintă O6. Dezvoltarea tinerilor în mediul rural – Crearea condițiilor care să permită tinerilor să-și dezvolte potențialul în mediul rural.

În ciuda angajamentului larg al Uniunii Europene pentru dezvoltarea rurală și ținând cont de faptul că în 2015 aproape o treime din populația UE trăia în mediul rural, există diferențe semnificative între a trăi în mediul urban și a trăi în mediul rural. Prin urmare, este important să fie asigurată egalitatea de șanse atât pentru tinerii din mediul urban, cât și pentru cei din mediul rural.

Ținte:

  • Dezvoltarea unei infrastructuri adecvate în mediul rural pentru a asigura furnizarea echitabilă de servicii publice, conectarea la date (internet & informații) și oportunități de locuire pentru tineri.
  • Asigurarea creării de locuri de muncă durabile, de calitate și accesibile tinerilor în mediul rural.
  • Asigurarea descentralizării diferitelor activități ale tinerilor, pentru și cu tineri, pentru a sprijini incluziunea acestora și beneficiile aduse comunităților locale.
  • Asigurarea participării active a tinerilor din mediul rural în procesele de luare a deciziilor.
  • Asigurarea accesului echitabil la educație de înaltă calitate pentru tinerii din mediul rural.
  • Dezvoltarea unei imagini pozitive a mediului rural.
  • Protejarea tradițiilor rurale.



Despre European Youth Village

În acest context, salutăm programului European Youth Village/Satul European de Tineret, ce vine cu o viziune nouă, urmărind să contribuie la dezvoltarea sectorului de tineret în mediul rural din România, având la bază experiența consorțiului responsabil de implementarea programului de a desfășura activități cu tinerii din mediul rural și comunități multietnice.

European Youth Village/Satul European de Tineret urmărește facilitarea cadrului necesar consolidării politicilor publice de tineret în mediul rural, la nivel național și internațional, prin dezvoltarea unui program care să contribuie la activarea tinerilor și autorităților publice din aceste comunități.

Prin implementarea acestui program, Guvernanța își propune să dezvolte bune practici în domeniul tineretului și să ofere un model pozitiv de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, un model ce va putea fi multiplicat la nivel județean, național și european.

Despre program, despre temerarii care l-au pilotat ca Sate Europene de Tineret 2019 (Sascut, Sînpaul, Izvoarele, Copalnic-Mănăștur), despre Summitul Tinerilor din Mediul Rural, Gala Tinerilor din Mediul Rural și despre planurile lor de viitor, puteți afla AICI.