fbpx
În perioada iulie-august 2019, în timp ce Bodø (Norvegia) era în finala competiției pentru obținerea titlului de capitală europeană a culturii pentru anul 2024, având în vedere că prima dintre cele 5 priorități ale candidaturii orașului este dedicată copiilor și tinerilor, echipa din Bodø a fost reprezentată în cadrul proiectului nostru internațional Youth Centres UP, ca voluntar în activitatea prin care am dezvoltat 5 noi centre de tineret în cartierele din Timișoara. 

Proiectul “Youth Centres UP” contribuie activ și la implementarea programului Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii prin consolidarea facilităților, a capacității și oportunităților cu privire la proiecte artistice comunitare în cartierele orașului prin creșterea reutilizării infrastructurii industriale părăsite sau neglijate (Programul Timișoara 2021, pag. 16)
În acest context, având în vedere că Youth Centres UP a reprezentat aportul tinerilor și al sectorului neguvernamental de și pentru tineret în implementarea, la scară europeană, a programului cultural Timișoara 2021, am primit și vizita unui delegat al Departamentului pentru tineret al primăriei din Bodø la finalul lunii iulie. Atunci, am stabilit ca, în eventualitatea câștigării titlului de către aceștia pentru anul 2024, vom dezvolta proiecte comune.

Ne-am bucurat să regăsim proiectul nostru indicat, în dosarul de candidatură al orașului Bodø (pag. 49), drept sursă de inspirație pentru echipa orașului norvegian.

Drept urmare, odată aflat rezultatul, într-un acord cu echipa din Bodø, am aplicat pentru obținerea unui grant din Fondul pentru Relații Bilaterale din cadrul  Active Citizens Fund, care a facilitat deplasarea unei delegații din partea noastră în Norvegia, pentru a întări baza cooperării deja începută la sfârșitul lunii iulie între FITT și Departamentul pentru Tineret al primăriei din Bodø (precum și ONG-urile sau grupurile informale de acolo), pentru a pregăti elaborarea și depunerea unui proiect în parteneriat în cadrul Apelurilor pentru Cereri de finanțare ale Active Citizens Fund România.

Astfel, în perioada 19-20 noiembrie 2019, o delegație din partea noastră a ajuns în Bodø și, în cadrul vizitei de acolo, a avut trei runde de întâlniri, cu:
  1. Echipa programului Bodø 2024 – Capitală Europeană a Culturii,
  2. Inițiatorul youth hub-ului neguvernamental pentru cultură de pe lângă Bodø 2024 – Capitală Europeană a Culturii,
  3. Departamentul pentru Tineret al primăriei Bodø.

Împreună cu aceștia, reprezentanții noștri au identificat puncte de interes comune în domeniile cetățeniei active a tinerilor, incluziunii grupurilor vulnerabile și de dezvoltare a capacității ONG-urilor, pe baza cărora să dezvoltăm proiecte viitoare.


Totodată, au vizitat infrastructura proaspăt inaugurată a bibliotecii orașului și a primăriei, precum și 3 centre de tineret active ale primăriei, dar s-au bucurat și de un tur itinerant în regiune.


FITT rămâne astfel, prima echipă internațională cu care Bodø deschide dialogul european pentru implementarea componentei priorității lor principale (Copii și TINERET) din programul de capitală europeană a culturii, după câștigarea titlului.