fbpx

Esch-sur-Alzette este una dintre Capitalele Culturale Europene din 2022. Vernisajul expoziției „Expolaroid“ va alea loc luni, 14 martie, la ora 18:30, la Casa Tineretului, unde vor fi expuse fotografii de tip „instant camera“ în cadrul unui schimb cultural între Esch-sur-Alzette – Capitală Culturală Europeană în 2022 și Timișoara. Peste 400 de instantanee Polaroid de 6×6 cm vor fi expuse în inedita expoziție ca pre-eveniment al festivalului internațional Analog Mania, care ajunge anul acesta la ediția aniversară cu numărul 10.

„Ediția din acest an se pare că va fi una specială nu doar pentru simplul fapt că este o ediție aniversară, ci și prin disiparea mai multor evenimente pe tot parcursul anului. În toți cei 10 ani am organizat festivalul exclusiv în toamnă. Acest pre-eveniment în luna martie este pentru Analog Mania o premieră fericită, iar parteneriatul cu MJC Villerupt prin proiectul «Expolaroid» nu poate decât să ne onoreze.“ Emil Kindlein, fondator Analog Mania

„Expolaroid” este un eveniment mondial bazat pe celebrul film instant inventat de Edwin Land, care expune și evidențiază toate manifestările artistice din jurul acestui mediu/mediu.

Acest proiect de fotografie al elevilor de la Villerupt este inspirat din colecția „The Family of Man” (Familia omului). Această colecție constă din 503 de fotografii realizate de 273 de autori din 68 de țări, care au fost colectate de Edward Steichen pentru Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA).

Temele alese pentru acest proiect sunt dragostea, credința în umanitate, nașterea, munca, familia, educația, copiii, egalitatea, echitatea, războiul și pacea.

Folosind metoda artei participative pentru exprimare, se dorește ca lucrările realizate de elevii din Villerupt să arate pe de o parte universalitatea experienței umane, iar pe de altă parte capacitatea remarcabilă a fotografiei de a (auto)reflecta.

„Capitala Europeană a Culturii reprezintă un context și o oportunitate de colaborare internațională pentru toți operatorii culturali și nu numai, care să aducă diversitate publicului local. Anul 2022 este Anul European al Tineretului, drept urmare ne-am propus ca în cadrul cooperării bilaterale să promovăm artiști tineri, precum și crearea de oportunități destinate tinerilor. După cum s-a menționat deja, lucrările expuse în cadrul expoziției «Expolaroid» sunt lucrări ale tinerilor, care își exprimă sentimentele, speranțele și propriile viziuni asupra lumii privind temele principale ale proiectului. Continuăm colaborările cu orașele care dețin sau vor deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, astfel Casa Tineretului găzduiește prima prezență din Esch-sur-Alzette – Capitală Europeană a Culturii în Timișoara.” – Mihai Vilcea, președintele Fundației Județene pentru Tineret Timiș

Pentru Analog Mania nu este primul eveniment din acest an. La festivalul Vinyl & Music 2022, care a avut loc în 5 și 6 martie la Viena, a fost montat un stand informațional și o expoziție unde au fost expuse lucrări marca Daliana Pavel și Cristian Anghel – ceramică; Virgil Babușcov, Alina Sferle, Rene Schaeffer, Stephan Schwarz, Adrian Anastasiu și Marius Parghel – fotografie; Benjamin Kiesewetter – obiect DIY; Robert & Shanyio – sunet; Eric & Emil Kindlein – instalație video, precum și cărți poștale realizate de tineri artiști din Timișoara1.

1 https://behind.city/en/project/    — proiect finanțat prin programul Europa Creativă

Traseul Analogic este parte integrantă a Bidbookului Timișoara 2023, care este compus din 3 piloni principali:
  • Analog Experience, care cuprinde activități de interacțiune și inițiere pentru public precum ateliere, happeninguri în spații publice sau în locații alternative, experiență muzeală itinerantă;
  • Analog Mania, festival consacrat în spațiul timișorean cu „tradiție din 2013” care reunește lucrări realizate de artiști internaționali, expuse pentru o lună în Timișoara;
  • „Ambasada” Traseului Analogic – proiect pilot care își dorește să fie o portavoce peste hotare atât a artiștilor locali (în special tineri) cât și a programului cultural Timișoara 2023.

 

Proiectul cultural este cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timișoara și a Consiliului Local Timișoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local Timișoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.