fbpx

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) organizează în data de 5 decembrie 2017, la Casa Tineretului din Timișoara – singurul centru de tineret din România acreditat de Consiliul Europei (și printre cele nouă astfel de centre de pe întregul continent), cea de-a 7-a ediție a Galei Proiectelor de și pentru Tineret, eveniment de tradiție al tinerilor timișeni, în cadrul căruia se premiază cele mai bune proiecte de tineret și studențești derulate de organizații neguvernamentale sau grupuri de inițiativă ce au avut loc în județul Timiș acest an, precum și cei mai activi voluntari, coordonatori de voluntari și lucrători de tineret și cele mai active consilii ale elevilor și licee.
Scopul acestui eveniment este să promoveze, să celebreze și să onoreze efortul pe care tinerii și organizațiile de tineret din județul Timiș îl depun an de an pentru a organiza proiecte și activități pentru comunitățile din care fac parte, să identifice noile inițiative de tineret ce au luat naștere în 2017 în sectorul de tineret din județ, precum și să recunoască implicarea voluntarilor în desfășurarea acestor activități.

Categoriile de concurs pentru care se pot depune aplicații sunt:
a) Cel mai bun proiect de/pentru tineret desfășurat în județul Timiș în anul 2017 în domeniile:
a. Educație;
b. Artă și cultură;
c. Implicare civică/în comunitate;
d. Sănătate;
e. Ocupare și antreprenoriat;
f. Ecologie, protecția mediului și a animalelor;
g. Sport;
h. Drepturile omului;
i. Filantropie;
b) Cel mai bun proiect de/pentru tineret din județul Timiș organizat exclusiv de voluntari în anul 2017;
c) Cel mai bun proiect internațional de/pentru tineret din județul Timiș în anul 2017;
d) Cea mai bună nouă inițiativă de/pentru tineret din județul Timiș în anul 2017;
e) Cel mai bun proiect de/pentru tineret din județul Timiș în anul 2017;
f) Cel mai popular proiect de/pentru tineret din județul Timiș în anul 2017;
g) Cel mai activ consiliu al elevilor din județul Timiș în anul 2017;
h) Cel mai activ liceu din județul Timiș în anul 2017 în domeniul activităților extracurriculare pentru elevi;
i) Cel mai activ voluntar:
a. din județ Timiș în anul 2017 în cadrul unui grup informal de tineri/unei organizații neguvernamentale de/pentru tineret, altele decât cele studențești, în vârstă de până în 35 de ani;
b. din județ Timiș în anul 2017 în cadrul unei organizații neguvernamentale pentru tineret, în vârstă de peste 35 de ani;
c. licean din județ Timiș în anul 2017;
d. din județ Timiș în anul 2017 în cadrul unei organizații neguvernamentale studențești.
j) Cel mai activ coordonator de voluntari din organizații neguvernamentale de/pentru tineret sau din grupuri informale de tineri din județul Timiș în anul 2017;
k) Cel mai activ lucrător de tineret din județul Timiș în anul 2017.

Pot depune aplicații:
• organizații neguvernamentale de/pentru tineret sau studențești cu sediul sau care își desfășoare organizația în județul Timiș;
• licee de stat sau private din județul Timiș;
• consilii ale elevilor din liceele din județul Timiș;
• grupuri informale de tineri care își desfășoară activitatea în județul Timiș;
• instituții publice ce desfășoară activități/proiecte pentru tineri;
• voluntari activi în sectorul de tineret din județul Timiș;
• coordonatori de voluntari din organizații neguvernamentale de/pentru tineret sau din grupuri informale de tineri din județul Timiș;
• lucrători de tineret din județul Timiș.

Aplicațiile se pot depune până la data de 27 noiembrie 2017, ora 23:59, completând un formular online pe site-ul http://gala.fitt.ro. Fiecare candidatură va fi însoțită de un material video de maximum 60 de secunde, încărcat pe platforma YouTube până la aceeași dată. Mai multe detalii despre competiție și criteriile de eligibilitate puteți găsi în Regulamentul Galei Proiectelor de și pentru Tineret 2017.

Gala va fi precedată de un Târg al Organizațiilor de Tineret din județul Timiș, de la ora 13:00, în Holul Central al Casei Tineretului din Timișoara, unde vor fi prezentate în detaliu activitățile reprezentanților sectorului de tineret din județ, și va continua cu un concert acustic extraordinar, în aceeași locație, de la ora 20:00, în cadrul evenimentului Time to Folk, pentru a sărbători împreună reușitele mișcării de tineret din județul Timiș din anul 2017.
Calendarul Galei Proiectelor de și pentru Tineret din acest an este următorul:
• 06.11-25.11.2017 – depunerea aplicațiilor pentru toate secțiunile disponibile, online, pe site-ul http://gala.fitt.ro/;
• 27.11-2.12.2017 – jurizarea aplicațiilor depuse;
• 5 decembrie 2017:
o ora 13:00 – Târgul Organizațiilor de Tineret din județul Timiș – Holul Central al Casei Tineretului din Timișoara (str. Arieș nr. 19, parter);
o ora 17:00 – Gala Proiectelor de și pentru Tineret Timiș 2017 – Sala de Spectacole a Casei Tineretului din Timișoara (str. Arieș nr. 19);
o ora 20:00 – Time to Folk – concerte acustice – Holul Central al Casei Tineretului din Timișoara (str. Arieș nr. 19, parter).

„Gala proiectelor pentru tineret este deja un eveniment cu tradiție, iar anul acesta suntem la a șaptea ediție în care premiem tinerii cu inițiativă din județul nostru. An de an, Gala creează un cadru în care organizațiile non-guvernamentale de tineret, finanțatorii, instituțiile publice, voluntarii și tinerii din județul Timiș pot interacționa și contribui la oferirea de recunoaștere și vizibilitate domeniului de tineret. Credem și ne dorim ca și în acest an organizațiile și tinerii din județul Timiș să fie la fel sau, chiar, mai receptivi la acest eveniment și să avem un număr cât mai mare de aplicații depuse.” [Mihai Adrian VILCEA, președinte FITT]

***

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) este o organizație-umbrelă pentru organizațiile non-guvernamentale de tineret din județul Timiș. Cu 32 de organizații membre și peste 27 de ani de activitate neîntreruptă, FITT este cel mai important și cel mai vechi ONG de tineret din Vestul României.
Programele și activitățile implementate de FITT se întind pe o largă paleta, de la activități sociale pentru tinerii dezavantajați până la programe culturale sau de cetățenie active și dezvoltarea de politici publice la nivel local și național.
FITT însăși este un model democratic, fiind guvernată de o Adunare Generală compusă exclusiv din ONG-uri de tineret din județul Timiș și condusă de un consiliu format din 13 reprezentanți ai acestora.
FITT administrează Casa Tineretului din Timișoara, care în 2016 a primit din partea Consiliului Europei certificatul de calitate pentru Centre de Tineret, fiind singurul astfel de centru din România și unul dintre cele nouă astfel de entități de pe întregul continent.
Casa Tineretului oferă următoarele facilități la nivel de infrastructură: 7 săli de seminar, o sală de cinema, o sală de spectacole, holuri expoziționale, un studio de dansuri, două săli de coregrafie, două laboratoare IT, un spațiu de coworking, o filială a Bibliotecii Județene precum și spații de cazare pentru activități de tineret.
Casa Tineretului este principalul punct în care numeroase ONG-uri locale se întâlnesc și dezvoltă activități, proiecte și evenimente pentru tineri.
FITT a implementat ediția pilot al programului Capitala Tineretului din România (Timișoara 2016-2017) și coordonează aplicația Municipiului Timișoara pentru a deveni Capitală Europeană a Tineretului în anul 2020 (Timișoara fiind singurul oraș din România aflat în finala competiției).
De asemenea, FITT este membră a Regional Youth Network, a Rețelei Europene a Centrelor de Tineret (European Newtork of Youth Centers), a Consiliului Tineretului din România, a Fundației Naționale pentru Tineret, a Convenției Naționale a Fundațiilor pentru Tineret din România, a Grupului Național de Lucru pentru Dialog Structurat și a Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret de pe lângă Primăria Municipiului Timișoara.
FITT a găzduit în anul 2016 primul Summit al Tinerilor din România, precum și Gala Proiectelor pentru Tineret organizată de Ministerul Tineretului și Sportului. În plus, din anul 2010, FITT organizează anual Gala Județeană a Proiectelor pentru Tineret, unde sunt premiate cele mai bune proiecte pentru tineret, cei mai activi voluntari, precum și lucrători de tineret din județul Timiș.
Totodată, FITT a fost partener în redactarea strategiei pentru tineret a Municipiului Timișoara pentru perioada 2014-2020 și a realizat strategia pentru tineret a județului Timiș pentru perioada 2017-2021.
În plus, FITT a dezvoltat un parteneriat sustenabil și cu Ministerul Tineretului și Sportului din România. FITT se concentrează pe implicarea tinerilor în comunitate și în procesele decizionale, pe dezvoltarea de politici locale și naționale de tineret și pe promovarea valorilor europene în rândul tinerilor.