fbpx

În contextul dezbaterilor pe proiectul privind Legea Tineretului PL-x nr.716/2018, în data de 25 mai 2022, la Casa Tineretului din Timișoara, a avut loc o întâlnire cu 20 de reprezentanți ai structurilor neguvernamentale de și pentru tineret care locuiesc sau studiază în Timișoara, organizată de Comisia pentru Tineret și Sport a Camerei Deputaților și găzduită de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș.

Astfel, la singurul centru de tineret din România posesor al Certificatului de Calitate pentru Centre de Tineret al Consiliului Europei și centru Europe Direct – coordonat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, au sosit dna. deputat Oana-Silvia ȚOIU (președinte al Comisiei), dl. deputat Vasile CÎTEA (vicepreședinte al Comisiei), dl. deputat Claudiu-Martin CHIRA, dl. deputat Brian CRISTIAN și dl. șef de cabinet Alin GRIGORE. Acestora li s-au alătura dna. Simona FIȚ (consilier personal al primarului municipiului Timișoara) și dl. Alexandru BOCA (responsabil programe și proiecte în cadrul Centrului de Proiecte Timișoara).

Metoda de consultare a fost Cafeneaua publică. Astfel, am organizat 3 mese de discuție, fiecare masă fiind găzduită de un facilitator, care a avut rolul de a culege opiniile participanților cu privire la tema respectivă, după cum urmează:

  • Prima temă a abordat cadrul general și actorii implicați în susținerea domeniului de tineret.
  • A doua temă a fost centrată pe tânăr, pe rolul acestuia în conturarea măsurilor care îl privesc și pe mecanismele de susținere a tinerilor.
  • A treia temă a vizat activitatea de tineret, unitățile de organizare a acesteia, lucrătorii de tineret și spațiile de desfășurare a activității.

Grupurile au fost mixte, formate din decidenți și tineri. Fiecare grup a avut la dispoziție 30 minute pentru a-și exprima opiniile cu privire la fiecare temă. Apoi, tinerii din grupuri s-au mutat într-un sens, iar decidenții în sensul opus, pentru a asigura, deopotrivă exprimarea opiniilor cu privire la toate cele 3 teme, dar și context ca decidenții să aibă oportunitatea de a auzi și de a face schimb de idei cu cât mai mulți tineri.

Concluziile dialogului