Suntem încântați să anunțăm începutul unui nou proiect care promite să genereze schimbări pozitive în comunitatea noastră. Proiectul „Youth Impact through Community Festivals (YICF)”, finanțat prin programul Erasmus+, este un efort colaborativ între parteneri din Italia, Norvegia, Spania și România, din care și FITT face parte.
Ce este YICF?
YICF urmărește să activeze comunitățile, consolidând în același timp coeziunea socială prin organizarea de festivaluri. Prin valorificarea festivalurilor drept catalizatori pentru interacțiune și colaborare, proiectul își propune să sprijine tinerii să își aducă aportul la viața comunității.
Ce presupune proiectul?
Obiectivele generale ale proiectului constau în:
- Pregătirea a 8 lucrători de tineret pentru a-i sprijini pe tineri în coordonarea de evenimente locale.
- Formarea a 20 de tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, în a dezvolta și organiza activități în comunitate.
- Implicarea a patru comunități locale diverse din țările partenere într-un proiect transnațional.
- Colaborarea cu organizații partenere locale pentru a asigura incluzivitatea și accesibilitatea în dezvoltarea evenimentelor și diseminarea rezultatelor proiectului.
- Promovarea incluziunii și accesului la evenimente culturale, sociale și civice.
- Proiectarea și dezvoltarea unui set de instrumente promovând bune practici pentru organizarea și comunicarea evenimentelor locale incluzive și accesibile.
- Creșterea participării tinerilor în comunitate.
Proiectul a debutat cu o întâlnire a partenerilor implicați în proiect, găzduită la Casa Tineretului din Timișoara, întâlnire în cadrul căreia s-au stabilit detaliile cu privire la implementarea proiectului și a activităților din cadrul acestuia.
Ca activități viitoare, prin proiect se vor organiza:
- Un training dedicat lucrătorilor de tineret: Opt lucrători de tineret din țările partenere vor participa la un training în Norvegia, pentru a-și îmbunătăți competențele în sprijinirea implicării tinerilor în coordonarea și implementarea de evenimente locale.
- Experiență de învățare de nouă luni: Lucrătorii de tineret și tinerii activi din comunitățile vizate vor explora conceptele de participare, incluziune, egalitate și accesibilitate.
- Dezvoltarea festivalurilor locale: Tinerii cu inițiativă vor beneficia de sesiuni de formare în organizarea de festivaluri.
- Implementarea festivalurilor locale: În vara anului 2025 se vor implementa patru festivaluri cu implicarea tinerilor și a lucrătorilor de tineret, contexte care să sporească coeziunea și incluziunea socială.
- Întâlnire de evaluare și încheiere a proiectului: Finalul proiectului va fi marcat de o întâlnire de reflectare asupra rezultatelor, impactului și a posibilităților de continuare ale proiectului.
Rămâneți conectați pentru mai multe informații și noutăți cu privire la proiect!