Proiectul internațional Erasmus+ We Care – Mental Health in European Youth Work este o colaborare de doi ani între parteneri din șase țări, prin care ne-am propus să sensibilizăm publicul cu privire la sănătatea mintală în contextul lucrului cu tinerii la nivel european.
Proiectul li s-a adresat în special celor care lucrează cu tinerii (lucrători de tineret, coordonatori de voluntari, profesori, mentori) și urmărește să creeze practici de lucru cu tinerii și să dezvolte capacitatea organizațiilor de a răspunde nevoii tot mai mari de abordare a sănătății mintale în societățile noastre, precum și să contribuie la creșterea rezilienței personalului din domeniul tineret pentru a putea răspunde mai bine provocărilor viitoare.
Cercetarea cantitativă (prin formular și focus grupuri) a furnizat o evaluare actuală a provocărilor în lucrul cu tinerii în educația non-formală. Pe baza acestora, partenerii de proiect au elaborat un manual cu o listă de verificare printr-o serie de sesiuni de formare profesională, combinând diverse metode de sensibilizare a tinerilor cu privire la sănătatea mintală și abordând aspecte specifice din domeniu.
Parteneri:
- Germania: EJBM – Europäische Jugendbildungsstätte Magdeburg (coordonator)
- România: Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT)
- Ucraina: Development and Initiative
- Spania: Las Niñas del Tul
- Franța: Parcours le Monde
- Lituania: Siauliai Didzdvaris Gymnasium
Rezultate și materiale dezvoltate în proiect
Am examinat situația actuală din organizațiile de tineret și școli în ceea ce privește sănătatea mintală în munca cu tinerii și am folosit rezultatele pentru a dezvolta recomandări și metode noi, incluzive pentru munca educațională.
- Raport: The youth mental health: Challenges and support methods through non-formal education
- Raport: Youth work professionals: Reality of working with youth in the context of mental health issues and supporting through non-formal education
Am creat un manual în colaborare cu experți din toate țările participante. Acesta este conceput pentru a le oferi profesioniștilor metode non-formale de abordare activă a subiectului sănătății mintale cu tinerii. Lista de verificare de la finalul manualului oferă, de asemenea, posibilitatea de a revizui și evalua propriile activități.
Ai parcurs materialele? Ajută-ne cu o impresie!
P.S. Am înregistrat trei episoade de podcast în care am povestit despre proiect și am abordat subiecte privind sănătatea mintală a tinerilor. Poate vrei să ne asculți:
Proiect finanțat de Uniunea Europeană.