Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), structură ce reunește 30 de organizații neguvernamentale de tineret din județul Timiș și care deține și administrează Casa Tineretului din Timișoara, singurul Centru de Tineret din România acreditat de Consiliul Europei (și printre cele 11 de pe întregul continent), promovează și încurajează, la fel ca de fiecare dată, participarea activă a tinerilor la procesele democratice, precum și respectarea drepturilor fundamentale ale omului și asigurarea unui climat social sigur și echitabil ce să garanteze egalitatea de șanse pentru fiecare categorie de persoane.
Deținând Certificatul de Calitate (Quality Label) al Consiliului Europei (Council of Europe) pentru Centre de Tineret (Youth Centres), FITT și-a asumat să-și însușească și să promoveze principiile fundamentale ale acestei structuri europene: drepturile omului, democrația și statul de drept. Aceste valori stau la baza tuturor activităților desfășurate de către FITT.
FITT apreciază faptul că organizarea Referendumului pentru modificarea articolului 48, alineatul (1) din Constituția României este rezultatul unui demers democratic, pornind de la o inițiativă cetățenească, ce nu poate fi pusă la îndoială. În schimb, considerăm că tematica abordată de această propunere de modificare a Constituției României este una menită să stigmatizeze o categorie socială, și anume minoritățile sexuale, și să securizeze restrângerea unor drepturi ale acestuia, generând atât discurs instigator la ură în societatea românească, cât și să creeze inechități în ceea ce privește respectarea drepturilor omului.
Astfel, FITT înțelege că referendumul pentru modificarea Constituției României, pornind de la inițiativă cetățenească, este un proces democratic și consideră că cetățenii trebuie să-și exprime opinia într-un astfel de demers, participând la vot, dar nu poate susține propunerea de modificare a constituției, considerând că aceasta vine în contradicție cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului, neprovocând nicio schimbare a situației de fapt existentă în România astăzi din punct de vedere juridic, dar generând un val de ură și de dezbinare socială de neacceptat într-o societate europeană modernă.
FITT consideră că toți cetățenii României, indiferent de orientarea lor sexuală sau mediul din care provin, trebuie să aibă drepturi egale. Astfel, nu ne dorim ca persoanele aparținând categoriei LGBTQI+ să fie marginalizate sau excluse de societate, ci, din contră, ne dorim ca și drepturile și libertățile acestor persoane să fie garantate și securizate de cadrul legislativ național. Considerăm că drepturile omului nu pot fi negociate în niciun fel. De asemenea, susținem adoptarea unui cadru legislativ, precum o reglementare a parteneriatului civil, care să ofere cuplurilor LGBTQI+ drepturile de care se bucură și cuplurile heterosexuale, recunoscându-le capacitatea acestora de a întemeia o familie.
Așadar, FITT face un apel la acceptarea diversității și condamnă ferm discursul instigator la ură ce este tot mai mult întâlnit în spațiul public în această perioadă. Solicităm autorităților competente să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea unui climat social incluziv, în care toți cetățenii să se simtă în siguranță și respectați.
Nu considerăm că democrația se poate practica prin absență, ci doar prin exprimarea opiniei și utilizarea tuturor instrumentelor pe care le pune la dispoziție acest sistem politico-economic de organizare a societății. Așa cum am încurajat și vom încuraja întotdeauna participarea tinerilor la alegeri, pentru a decide singuri care le sunt reprezentanții, la fel încurajăm și în prezent și vom încuraja întotdeauna tinerii să-și spună punctul de vedere și să și-l exprime prin toate mecanismele disponibile, inclusiv prin a vota la un referendum, atâta timp cât acesta a fost generat de un proces democratic. Promovarea participării tinerilor în toate procesele din societate este un obiectiv important pe care FITT și l-a asumat. Mai mult, având în vedere contextul în care în România participarea la vot este una scăzută, în general, mai ales în rândul tinerilor, considerăm că instigarea la neparticipare la vot chiar din partea societății civile dăunează asigurării funcționării democrației.
De asemenea, ne exprimăm dezamăgirea asupra faptului că Guvernul României a refuzat să reglementeze utilizarea la referendum a Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, pentru a garanta o organizarea corectă a procesului de vot. Astfel, încurajăm tinerii să se înscrie ca observatori la procesul de vot de la referendum, până marți, 2 octombrie 2018, pentru a ne asigura că întregul mecanism se va desfășura corect și fără suspiciuni. Mai multe detalii despre cum puteți fi observatori la vot puteți găsi AICI: https://fiecarevot.ro.
Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) își asumă să militeze în continuare, prin toate activitățile sale, pentru participarea tinerilor în toate procesele decizionale, indiferent de nivel, și pentru garantarea și respectarea tuturor drepturilor omului, fără excepție.