Astăzi este 2 mai.
Prin Legea nr.425/2004, “autoritățile administrației publice centrale și locale, inclusiv unitățile și serviciile publice din subordinea acestora, care au atribuții în domeniul tineretului, educației, culturii, sportului, cercetării, turismului, protecției mediului, sănătății și finanțelor, precum și structurile de și pentru tineret ACORDĂ SPRIJIN MATERIAL, FINANCIAR ȘI ORGANIZATORIC sărbătoririi Zilei Naționale a Tineretului.”
Pentru această zi, Ministerul Tineretului și Sportului alege să improvizeze un program județean pentru îndeplinirea acestei obligații legale și, pe 26 aprilie, ne anunță că în 6 (șase) județe din țară vor fi organizate evenimente, de către subordonatele sale. De ce doar în șase? De ce doar de subordonate și nu și de către MTS la nivel național? Nu știm. Cert este că aceasta nu este o zi oarecare. Pentru al 4-lea an la rând, aceasta este ziua în care programul Capitala Tineretului din România începe într-un nou oraș. Dacă în anul 2016 noi, Timișoara, am deschis programul, în 2017 a făcut-o Bacău, în 2018 Baia-Mare, iar de azi, Capitala Tineretului din România este Iași. Cu toate acestea, ministerul alege să deschidă agenda evenimentelor cu acest oraș, dar cu un eveniment sportiv, nu de tineret – It’s sport time!
Azi dimineață, ministerul începe seria comunicărilor publice cu un mesaj scris în grabă, adresat ușor nepotrivit acestei “categorii”. Ca mai apoi, la prânz, să posteze o înregistrare cu un moment “artistic” organizat de Casa de Cultură a Studenților din Pitești, în fața sediului Ministerului Tineretului și Sportului, pe Vasile Conta – o străduță îngustă. Așadar, vedem dintr-o înregistrare făcută de la geamul unui birou aflat la un etaj al clădirii cum tinerii sunt îndrumați cu un băț, de un domn care ba încerca să oprească mașinile care voiau să treacă, ba pe tineri ca să le facă loc.
Domnul ministru Bogdan MATEI și doamna subsecretar de stat Cristina ANDRONIC au ieșit din clădire să vadă “spectacolul” de 2 mai organizat în cinstea… lor. Au mai făcut și poze, publicându-le și pe acestea pe pagina de Facebook a ministerului.
Să recapitulăm: de ziua tinerilor, o instituție subordonată a MTS aduce un grup de tineri de la Pitești ca să danseze, spontan, pentru demnitari, în fața ministerului (și fără să asigure desfășurarea acestui eveniment în condiții de siguranță pentru tineri).
Doar că, la toate cele de mai sus, culminând cu această priveliște a unui flashmob improvizat cu tineri îmbrăcați în călușari, constume de camuflaj, sportive, de polițist etc. duși “plocon” ministrului, voci din societatea civilă au reacționat. Astfel că, ministerul a început să șteargă de pe pagină: prima dată înregistrarea, apoi poze. Dar noi le avem în continuare. Este bine să le păstrăm și să le publicăm, ca nu cumva, în viitor, să mai aibă și altcineva astfel de idei de evenimente care nu fac altceva decât să umilească tinerii.
Iar la final de zi, după ce subordonații au adus tinerii de la Casa de Cultură a Studenților să danseze în fața ministrului, acesta din urmă iese cu o nouă comunicare: a decis să mărească bugetul pentru studenți!
Mesajul MTS: umiliți, dar plătiți!
De citit și următorul articol: Scandalul flash mob-ului susținut de copii și tineri, printre mașini: Ministerul Tineretului a retras de pe Facebook filmulețul.