Astăzi, la ora 14:00 a avut loc întâlnirea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT) de pe lângă Primăria Municipiului Timișoara.
CCPT reprezintă un for consultativ, fără personalitate juridică, care funcționează pe baza dialogului structurat, pentru a elabora și monitoriza politici publice în domeniul tineretului, la nivel local. Acest for funcționează în baza unui regulament.
Primăria Municipiului Timișoara are un reprezentant permanent, anume desemnat pentru a purta acest dialog lunar cu reprezentații:
- Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Timiș;
- organizaţiilor studenţeşti;
- organizaţiilor neguvernamentale de tineret
- structurilor sindicale adresate tinerilor;
- structurilor patronale adresate tinerilor;
- Consiliului Judeţean al Elevilor;
- grupurilor informale de tineret recunoscute de Primăria Timişoara;
- structurilor de tineret ale partidelor politice.
În întâlnirea de azi am discutat despre proiectele de și pentru tineret pregătite pentru următoarea perioadă, dar și despre prezentarea (de către reprezentanții primăriei) a proiectului Youth Centres UP, prin care Timișoara are încă 5 centre de tineret. Acest proiect a fost prezentat în discuțiile de grup din cadrul Conferinței organizată de EUROCITIES – “Let’s do it together! Citizens engagement at local level” (Paris, 22-23 octombrie 2019).
Tot în cadrul întâlnirii de azi de dialog cu reprezentantul primăriei, ca centru care promovează valorile Consiliului Europei (drepturile omului, democrația și statul de drept), am transmis și mesajul nostru privitor la dispozițiile recente, precum și la consultarea informală a populației în legătură cu organizarea activităților culinare publice, precum și cu interzicerea interpretării și difuzării unui anume gen muzical pe domeniul public al Municipiului Timișoara.
În acest context, am subliniat că suntem conștienți de existența normelor cu privire la organizarea evenimentelor publice, precum și cu privire la necesitatea de a administra activitatea din piețele publice în condiții civilizate și susținem respectarea și implementarea reglementărilor existente. Dar, am făcut un apel la autoritățile publice și la reprezentanții acestora să își exercite atribuțiile prin garantarea respectării tuturor drepturilor cetățenilor și să asigure exercitarea acestora în condițiile legii. Drept urmare, poziția noastră a fost că autoritățile trebuie să-și mute atenția de la demararea oricăror inițiative care pot degenera în acte de segregare, la dezvoltarea mecanismelor de garantare și asigurare a accesului la cultură, în condițiile legii; Iar toate acestea, cu atât mai mult în orașul nostru care, în anul 2021, va fi Capitală Europeană a Culturii. Timișoara și-a asumat (prin candidatură) deschiderea către multiple culturi și, totodată, că activitățile culturale pe care le găzduiește vor urmări îndeaproape principiile de incluziune a minorităților, deconstrucția stereotipurilor și depășirea marginalizării comunităților minoritare din orașul nostru și din Europa.