Activitatea internațională a Fundației Județene pentru Tineret Timiș a crescut considerabil în ultimii ani, de când este condusă exclusiv de tineri.
Performanțele noastre ne-au așezat, treptat, în rândul membrilor celor mai cunoscute rețele și platforme europene de tineret și culturale. Participarea la grupurile de lucru și întâlniri, precum și accesul la un flux bogat și rapid de informații ne-au dezvoltat bagajul de cunoștințe în domeniul în care activăm, ne-au facilitat schimburile de bune practici și ne-au ajutat să încheiem parteneriate fructuoase pentru accesarea de fonduri cu scopul de a susține oferta noastră de activități și servicii pentru tineri.
Rețele și platforme internaționale ale căror membru este FITT
Pe lângă partenerii naționali, FITT cooperează cu organizații neguvernamentale și instituții publice din:
- ENYC (European Network of Youth Centres) – Rețea înființată de Consiliul Europei (CoE) în anul 2003 și care promovează cooperarea centrelor de tineret din Europa, valorile CoE și care susține dezvoltarea politicilor publice pentru tineret la nivel local, național și european. Rețeaua este formată din 19 membri din 16 țări. Din 08-09.02.2019, reprezentantul FITT (coordonatorul Rețelei INPUT) este, pentru 3 ani, vicepreședintele rețelei. Din România, FITT este singurul membru al rețelei.
- EPYC (European Platform for Youth Centres) – Platformă înființată de CoE în anul 2010. Pe lângă cele două centre de tineret înființate de CoE (Strasbourg și Budapesta), Consiliul a mai acreditat, printr-un proces riguros de evaluare bazat pe un set special de condiții, alte 13 centre de tineret din 11 țări. Centrul nostru, Casa Tineretului din Timișoara, a obținut Certificatul de Calitate pentru Centre de Tineret din partea CoE de două ori consecutiv: pentru 3 ani (2016-2018) și pentru 5 ani (2019-2023). Din România, FITT este singurul membru al platformei.
- AER Youth Regional Network – Rețea de dezbatere și schimb de idei cu privire la teme și politici publice pentru tineret înființată de Adunarea Regiunilor Europene în anul 2008. Rețeaua este formată din 51 de membri din 22 de țări și promovează participarea tinerilor la nivel local și regional, susține dezvoltarea cadrului legal în acest sens și pledează pentru cooperarea cu alte instituții și organizații în Europa și în afara ei. Din România mai sunt alți 6 membri ai rețelei: Consiliul Județean al Elevilor Alba (Alba), Grupul Tinerilor cu Inițiativă (Călărași), Mișcarea Tinerilor Maghiari din România (Covasna), Federaţia Organizaţiilor de Tineret din Regiunea Ciuc (Harghita), Consiliul Regional al Tinerilor Satu-Mare, Consiliul Județean Hunedoara.
- ENRYP (European Network of Regional and Local Youth Platforms) – Rețea de schimburi de bune practici în domeniul tineretului, cu precădere despre participarea tinerilor, cetățenia activă, conștientizarea UE și inovarea socială în țările Uniunii Europene. Rețeaua a fost fondată în anul 2017 de către 6 organizații din țări diferite, în cadrul unui proiect Erasmus+. Din România, FITT este singurul membru al rețelei, fiind, de altfel, și membru fondator.
- Culture Action Europe – Rețea europeană înființată în anul 1992, dedicată organizațiilor culturale, artiștilor, activiștilor, teoreticienilor și creatorilor de politici publice. Rețeaua este formată din 144 de membri din 24 de țări. Din România mai sunt alți 3 membri ai rețelei: Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii (Timișoara), Cultură în Mișcare (Oradea) și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală – INCFC (București)
FITT a devenit și membru al TEH – Trans Europe Halles
Înființată în anul 1983, această rețea cuprinde 109 centre culturale multidisciplinare din 33 de țări. Misiunea ei este să întărească dezvoltarea sustenabilă a centrelor culturale neguvernamentale și să încurajeze noile inițiative prin conectarea, susținerea și promovarea lor și să influențeze activ politicile publice culturale. Din România mai sunt alți doi membri ai rețelei: Ambasada (Timișoara) și Fabrica de Pensule (Cluj-Napoca).
Iată parcursul nostru de 9 luni către TEH:
- în 14 august 2018 noi ne-am exprimat intenția de a adera la rețea, convinși de avantajele date nu doar de misiunea TEH, ci, mai ales, de profilul membrilor, noi fiind dornici de parteneriate cu organizații ale căror preocupări cu privire la dezvoltarea infrastructurii sunt similare FITT, atât pentru creșterea calității spațiilor de producție și consum de act cultural, cât și pentru diversificarea metodelor de susținere a tinerilor artiști și a creșterii publicului în rândul tinerilor.
- în 27-30 septembrie 2018 am participat la TEH Camp Meeting 86 în Bagneux-Paris (Franța). Întâlnirea s-a axat pe tema “Cultural Third Places” și rolul lor în peisajul cultural european. Atelierele au avut teme diferite, precum: Leading an organisation in a participative way, LIFT-OFF (First phase development of a cultural centre), EU Tinder. Find your partner for an EU funding application sau Innovation and community development – with Fairground Academy and Fantastic Studios. Mai multe detalii – AICI și imagini de la conferință – AICI.
- în 25 octombrie 2018 am primit vizita de evaluare din partea echipei TEH. După ce am făcut turul Casei Tineretului (accentul fiind pus nu doar pe spațiile tradiționale destinate artei, ci și pe noul spațiu deschis în 2018 – În Spatele Casei), am parcurs portofoliul de proiecte al FITT, am discutat despre misiunea și viziunea noastră dar, mai ales, despre planurile concrete pe care le-am demarat deja și care sunt comune obiectivelor TEH.
- în 7-9 martie 2019 am participat la TEH Balkan Meeting, ce a avut loc în Timișoara (România). Scopul acestui grup de lucru a fost explorarea unor noi modalități de creștere a cooperării regionale între actorii culturali independenți, dincolo de Trans Europe Halles, în regiunea balcanică. Cu această ocazie, membri ai delegației TEH sosiți în orașul nostru, au avut ocazia să exploreze Casa Tineretului și să afle mai multe despre activitatea noastră.
- în 21 martie 2019, am aplicat varianta finală a dosarului de candidatură ce urma să se alăture raportului de evaluare din urma vizitei din octombrie ca, împreună, să fie prezentate membrilor adunării generale a TEH.
În perioada 16-19 mai 2019 a avut loc TEH87 Conference “pARTicipation” în Dresden (Germania) unde, în prima zi (16 mai 2019) a rulat clipul de prezentare al infrastructurii și activității FITT. Mai apoi, în data de 18 mai 2019, grație votului membrilor adunării generale, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) a devenit membru al rețelei Trans Europe Halles (TEH).
Autori: Dragoș SAMOILĂ (montaj), Nadia TISMĂNARU (voce), Mihai VILCEA (voce)
Totodată, această conferință, pe lângă ședința adunării generale, a urmărit să împărtășească și să facă schimb de metode de activare a societății civile și a actorilor creativi și culturali independenți prin mijloace și strategii artistice, formarea părților interesate și elaborarea de recomandări de acțiune pentru industriile culturale și creative. Astfel, au fost organizate ateliere pe tematici foarte variate (din aria culturii) – de la activități care sunt direct destinate procesului artistic (dans, teatru etc.) la ateliere pentru operatori culturali (cum să organizezi activități, cum să îți dezvolți organizația etc.). Două dintre atelierele la care noi am participat și, cu siguranță, vor avea impact pozitiv asupra activității FITT sunt: ARTS EDUCATION – SHARING METHODS AND PRACTICE. D.I.T. și MAKING DECISIONS IN A PARTICIPATIVE ART PROJECT.
Așadar, noi orizontori ne-au fost deschise. Iată cum FITT, o organizație condusă de tineri, pentru tineri, pe lângă partenerii naționali, are, dincolo de hotare,
parteneri în peste 55 de proiecte internaționale
și
peste 340 de colegi (ONG-uri și instituții publice din afara României)
în
6 rețelele și platformele internaționale
în care este membru cu drepturi depline.
Toate aceste cooperări ne influențează pozitiv activitatea și contribuie substanțial la dezvoltarea organizației noastre dar, mai ales, crește calitatea activităților și serviciilor pe care noi le oferim tinerilor.
Apartenența la TEH este un demers pe care noi l-am început în 2018, Anul European al Patrimoniului Cultural. Ca membri ai Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, tot anul trecut, sub forma unui manifest pentru tineri, am deschis noi spații dedicate producției și consumului de cultură în rândul tinerilor. Pentru FITT, cultura nu reprezintă un domeniu de intervenție, ci, mai degrabă, un instrument prin care atingem obiectivele altor domenii – participare, incluziune socială, educație, muncă, antreprenoriat, sănătate, mediu. De la colegii din TEH am învățat, încă dinainte de a deveni membri, cum poți transforma spațiile industriale în centre culturale și cum le poți dezvolta pe cele pe care le ai acum, în cazul nostru – Casa Tineretului. Dar, ținând cont de faptul că în vară, împreună cu Primăria Municipiului Timișoara, vom transforma 5 centrale termice de cartier în centre de tineret, ne interesează să învățăm cum să ducem activitățile noastre mai aproape de comunitate și cum, prin acte culturale, să transmitem tinerilor mesaje de interes pentru bunastarea lor. În TEH, membrii au preocupări de la egalitatea de șanse până la obiectivele de dezvoltare durabilă. Așadar, pentru FITT, nu este doar o dovadă a capacității noastre de a crea poduri ce ne unesc cu alte comunități și culturi, dar este și dovada interesului nostru pentru dezvoltarea micro-comunităților, mediilor din care provin tinerii. Căutăm în permanență soluții sustenabile pentru a ne duce acolo unde sunt ei și pentru a pune în centrul atenției teme majore pentru aceștia. Și, nu în ultimul rând, tot ce facem, nu doar că este pentru tineri ci, mai ales, este împreună cu tinerii. Folosesc această ocazie pentru a mulțumi întregii echipe FITT care nu doar că îndrăznește să viseze, dar care nu se lasă până nu vede cum totul devine realitate – #magiaFITT!
Mihai-Adrian VILCEA, președinte al FITT