fbpx

Proiecte și activități CULTURALE și ARTISTICE organizate, găzduite, susținute de FITT

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) este organizație neguvernamentală, de utilitate publică, înființată în anul 1990. De-a lungul timpului, am organizat, finanțat și găzduit proiecte și activități culturale proprii și ale altor ONG-uri, diferitelor instituții publice și am dezvoltat o practică de susținere a sectorului cultural independent, încurajând activitățile grupurilor informale.

FITT este proprietara Casei Tineretului din Timișoara, a cărei destinație inițială prevedea și găzduirea de evenimente culturale și artistice. Acest imobil format din 3 corpuri de clădire și în suprafață totală de aproximativ 11.000 mp, a cărui idee de construire a prins contur în anul 1971, a dat pus în folosință în anul 1978, se bucură de amprenta unor mari artiști. Astfel, fațada sa este placată cu beton din mozaic sub forma lucrării “Aspecte din activitatea tineretului” (1975) semnată de sculptorul Peter JECZA, iar la interior, parterul și primul etaj au pereți placați cu mozaic, sub forma a două lucrări de dimensiuni impresionante: Comunicare (1975) semnată de Adalbert Luca (la parter) și “Aspecte din viața culturală a tineretului” (1975) semnată de Diodor Dure (la etajul 1).

În perioada post-decembristă, începând cu organizarea concertului de lansare a albumului SymPhoenix/Timișoara de către Phoenix, cu fiecare an, am dezvoltat și diversificat activitatea noastră cultural-artistică, în primii 30 de activitate a FITT organizând, susținând și găzduind aproximativ 400 de proiecte și activități culturale și artistice, peste jumătate dintre acestea având loc după câștigarea de către orașul nostru a titlului de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

Totodată, nu putem omite activitățile culturale și artistice pe care diferite instituții publice și organizații le-au desfășurat de-a lungul vremii în spații închiriate în incinta Casei Tineretului (ex.: filiala Bibliotecii Județene, festivaluri de teatru, cursuri de canto și balet etc.).

În primii patru ani de la câștigarea de către orașul nostru a titlului de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021, noi, FITT, care suntem membră a Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii din anul 2014:

  • am sprijinit activitățile culturale și artistice organizate de organizațiile noastre membre;
  • am renovat spații vechi și amenajat spații noi, în incinta Casei Tineretului, cu destinație pentru activități culturale și artistice: sala de spectacole, sălile de balet, coregrafie și canto, studio foto, ansamblul În Spatele Casei (grădină de vară, studio de teatru, galerie de artă și studio de pictură și ceramică);
  • am renovat 5 spații industriale, pe care le-am transformat în centre de tineret în cadrul cărora desfășurăm și găzduim evenimente culturale și artistice;
  • am găzduit evenimente organizate de Asociația Timișoara 2021 (ex.: atelierele Dante 21; Lab for European Project Making -1-; Cafe 21 – Teatru & Democrație; Cafe 21 – Orașul prin ochii tinerior), am organizat proiecte în cadrul apelului SEARCHLIGHT (evenimentele COOLtura Urbană) și am găzduit alte activități sub același apel (ex.: Punct Termic), am participat la activitățile din cadrul proiectului Memoriile Cetății 2018 (și am beneficiat de lucrări din Memoriile Cetății 2019), am organizat cursurile din cadrul ARTvoluntaria.
  • am găzduit 6 expoziții ale Art Encounters Biennial 2019;
  • am coordonat proiectul Între cultură și contracultură. Aspecte ale dinamicii tineretului timișorean în perioada comunistă, prin care am susținut crearea lucrării Generația anului 2000. Cultură și subculturi ale tineretului în România socialistă. Studiu de caz: Timișoara. elaborată de dl. Emanuel COPILAȘ, cadru didactic în cadrul Universității de Vest din Timișoara;
  • am colaborat cu instituții publice și cu sectorul independent pentru punerea în scene a unor piese de teatru (ex.: U.N.A.T.C, Ateneul Național din Iași, Teatrul Regina Maria (București), MIEZ (Craiova), Recul (București), Auăleu, Thespis și Teatru Portabil);
  • am aplicat mecanisme de bugetare participativă pentru finanțarea activităților culturale și artistice ale grupurilor informale;
  • am realizat, susținut și găzduit nenumărate ateliere de arte vizuale, jonglerii, dans și balet, repetiții de teatru, lansări de carte, concerte și recitaluri, expoziții etc.
  • am devenit membri ai Culture Action Europe (în anul 2018) – rețea europeană înființată în anul 1992, dedicată organizațiilor culturale, artiștilor, activiștilor, teoreticienilor și creatorilor de politici publice. Rețeaua este formată din 141 de membri din 24 de țări. Din România mai sunt alți 3 membri ai rețelei: Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii (Timișoara), Cultură în Mișcare (Oradea) și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală – INCFC (București)
  • am devenit membri ai Trans Europe Halles (în anul 2019) – înființată în anul 1983, această rețea cuprinde 110 centre culturale multidisciplinare din 33 de țări. Misiunea ei este să întărească dezvoltarea sustenabilă a centrelor culturale neguvernamentale și să încurajeze noile inițiative prin conectarea, susținerea și promovarea lor și să influențeze activ politicile publice culturale. Din România mai sunt alți trei membri ai rețelei: Ambasada (Timișoara), Fabrica de Pensule (Cluj-Napoca) și Asociația ARTA în dialog (Cluj-Napoca). 

Iată, în cifre, activitatea culturală și artistică organizată și susținută de noi în perioada 16.09.2016 – 26.06.2020:

(câștigarea titlului de către Timișoara – aniversarea de 30 de ani a FITT)

0 proiecte și actitivăți culturale și artistice

ORGANIZATE de FITT

0 proiecte și activități culturale și artistice

Organizate în PARTENERIAT cu FITT

0 de proiecte și activități culturale și artistice

(co-)FINANȚATE de FITT

0 de proiecte și activități culturale și artistice

GĂZDUITE GRATUIT de FITT

Proiecte și activități culturale și artistice organizate de FITT

Proiecte și activități culturale și artistice organizate în parteneriat cu FITT

Proiecte și activități culturale și artistice (co-)finanțate de FITT

Proiecte și activități culturale și artistice găzduite gratuit de FITT

Pe lângă spațiile din Casa Tineretului (sală de spectacole, studio de teatru, grădină de concerte, hol expozițional, galerie de artă, 3 studiouri de dans, atelier de ceramică și pictură etc.), FITT găzduiește evenimente culturale și în cele 5 centre de tineret de cartier.