Obiectivul general al Strategiei
Susţinerea participării active a tinerilor la viaţa economică, socială, educaţională, culturală şi politică a ţării, asigurând oportunităţi egale de acces la educaţie, ocupare şi condiţii de viaţă decente, cu o atenţie particulară către adolescenţii şi tinerii care, din diferite motive, ar putea avea mai puţine oportunităţi.
Principiile Strategiei
a) ABORDAREA GLOBALĂ ȘI INTEGRATĂ – o strategie care să acopere toate domeniile importante ale vieţii adolescenţilor şi tinerilor şi să asigure intervenţia integrată a autorităţilor publice şi a celorlalte entităţi interesate în vederea atingerii obiectivelor.
b) FUNDAMENTAREA POLITICILOR PE CUNOAȘTERE – adoptarea deciziilor politice de pe o poziţie bine informată şi ştiinţific fundamentată.
c) RECUNOAȘTEREA TINERILOR CA RESURSĂ DE DEZVOLTARE DURABILĂ – recunoaşterea tuturor adolescenţilor şi tinerilor ca o resursă pentru societate şi asigurarea dreptului tinerilor de a participa la elaborarea politicilor care îi vizează, prin intermediul unui dialog structurat continuu cu tinerii şi organizaţiile neguvernamentale de şi pentru tineret.
d) COOPERAREA – cooperarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale cu organizaţiile neguvernamentale de şi pentru tineret (ONGT), în toate problemele care privesc viaţa tinerilor.
e) NEDISCRIMINAREA – garantarea nediscriminării şi asigurarea şanselor egale de acces, indiferent de rasă, sex, vârstă, confesiune, origine etnică şi socială, orientare sexuală, orientare politică sau orice altă caracteristică, la programele, serviciile şi activităţile pentru tineret finanţate din surse publice.
f) TOLERANȚA – promovarea toleranţei şi acceptării diferenţelor în toate programele pentru tineret şi în toate stabilimentele destinate activităţii de tineret, finanţate din surse publice şi private.
g) SOLIDARITATEA – luarea în considerare a posibilelor diferenţe între condiţiile de viaţă, nevoile, aspiraţiile, interesele şi atitudinile tinerilor, datorate diferiţilor factori, şi acordarea unei atenţii particulare celor care, din diferite motive, ar putea avea oportunităţi mai puţine.
h) ABORDAREA PARTICIPATIVĂ – asigurarea unei cât mai largi participări a tinerilor la viaţa publică şi încurajarea acestora în vederea asumării responsabilităţilor individuale sau de grup.
i) CONTINUITATEA și COORDONAREA – asigurarea continuităţii şi coordonării în procesul de planificare şi implementare a politicilor publice.
j) SUBSIDIARITATEA – exercitarea competenţelor de către autoritatea administraţiei publice locale situată la nivelul administrativ cel mai apropiat de cetăţean şi care dispune de capacitatea administrativă necesară.
k) MANAGEMENTUL BAZAT PE REZULTATE – asigurarea capacităţii de management orientat spre rezultate la nivelul tuturor entităţilor responsabile de implementarea politicilor, programelor şi măsurilor în domeniul tineretului.
l) TRANSPARENȚA – asigurarea transparenţei şi a accesului la informaţii şi la tehnologii informaţionale adecvate pentru toţi tinerii şi pentru toate structurile implicate în implementarea Strategiei.
m) INTERVENȚIA TIMPURIE – includerea, unde este cazul, a unei dimensiuni de politică privind copiii, cu referire la drepturile şi protecţia acestora, având în vedere că viaţa şi perspectivele de viitor ale tinerilor sunt semnificativ determinate de oportunităţile, sprijinul şi protecţia primite în cursul copilăriei.
n) ASIGURAREA INFRASTRUCTURII MINIME NECESARE – include politica de asigurare a infrastructurii minime necesare la nivelul societăţii pentru punerea în aplicare a Strategiei pentru tineret la un nivel comparativ cu cel din statele UE.
o) SPORTUL – UN MOD DE VIAȚĂ – generalizarea sportului de masă în rândul tinerilor.