fbpx

Portalul european pentru tineret este un site al Comisiei Europene care se adreseaza tinerilor. Continutul Portalului este gestionat de reteaua Eurodesk, care ofera si raspunsuri la intrebarile care vin prin Portal.
Portalul ofera tinerilor intre 13 si 30 de ani informatii care acopera toate aspectele vietii lor. Informatiile sunt grupate in jurul a 9 teme (fiecare cu 3-4 subteme), acopera 34 de tari si este disponibil in 28 de limbi.




1. VOLUNTARIAT

Informații și sfaturi despre începerea activității de voluntariat. Oportunități disponibile și organizații care caută în mod activ voluntari.

 

  • Oportunități de voluntariat – “Information about the different ways of volunteering, and tips on how to find the project that is right for you.”
  • Povești de succes – “Real-life stories from other young people who have experienced what it is like to volunteer in another country.”



2. MUNCĂ

Informații despre locuri de muncă, antreprenoriat, stagii și joburi de vacanță

  • Locuri de muncă – “Ești proaspăt absolvent sau ai deja experiență profesională? Te interesează un loc de muncă permanent sau unul temporar? O aventură în străinătate ar putea fi șansa ta!”
  • Începe o afacere – “Ești în căutarea unui loc de muncă? Mai bine ți l-ai crea singur. Nu e niciodată prea devreme să devii antreprenor. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să-ți urmezi visul!”
  • Munceşte şi învaţă – “Un stagiu este cea mai bună modalitate de a-ți începe cariera. Vei obține experiență și cunoștințe și îți vei consolida competențele, stabilindu-ți și conexiuni importante în domeniu.”



3. EDUCAȚIE

Oportunități de educație și formare în Europa

 

  • Școală și universitate – “Studiile în străinătate pot fi o experiență benefică pentru un tânăr. Vrei să afli mai multe despre mobilitatea studenților Erasmus, platforma eTwinning și alte oportunități educaționale?”
  • Învățământ extrașcolar – “Educația este o parte importantă a vieții noastre, dar nu este obligatoriu ca ea să se desfășoare în clasă. Descoperă și alte oportunități de învățare și dezvoltare personală.”
  • Formare – “Te afli încă pe băncile școlii sau ești absolvent de facultate? Un program de formare te poate ajuta să te pregătești pentru piața globală a muncii, oferindu-ți competențe specifice.”



4. EXRIMĂ-ȚI PĂREREA!

Fă-te auzit de către cei cu putere de decizie! Ca tânăr european, ai dreptul de a te face auzit de către cei care elaborează politicile și legislația care îți afectează viața. Este important să te asiguri că legislația și politicile respective răspund efectiv nevoilor tale. Experiența și ideile tale pot contribui la crearea unor politici mai bune pentru cetățenii din țara ta. Această secțiune conține informații și recomandări cu privire la modul în care îți poți face cunoscute opiniile, indiferent dacă acestea se referă la aspecte strict locale sau se înscriu în dezbaterile și discuțiile derulate la nivel european. Participă și fă o schimbare!

  • Tineri care schimbă lumea – “Inspiră-te din poveștile de succes ale altor tineri.”
  • Dorești să îți exprimi punctul de vedere? – “Idei și sfaturi despre cum să te faci auzit.”
  • Cum poți participa – “Proiecte și organizații care te pot ajuta să îți exprimi părerea.”
  • Dialog structurat – “Află mai multe despre dialogul structurat cu tinerii al UE și despre modalitățile de înscriere.”



5. CULTURĂ ȘI CREATIVITATE

Arta și divertismentul, știința și inovarea, la îndemâna tuturor

 

  • Artă și divertisment – “Dorești să participi la activități creative sau artistice? Cauți un program de schimburi internaționale pentru artiști, burse, granturi sau alte oportunități similare? Te putem ajuta.”
  • Ştiinţă şi inovare – “Progresele în materie de tehnologie, știință și cercetare transformă lumea într-un ritm incredibil, având potențialul de a oferi soluții la probleme presante. Vrei să deblocăm împreună acest potențial?”
  • Multiculturalism – “În Europa, diversitatea culturală merge mână în mână cu diversitatea istoriilor, a tradițiilor și limbilor. Află mai multe despre modul în care UE sprijină integrarea și coexistența pașnică.”



6. SĂNĂTATE

Totul despre sănătate, bunăstare și sport

  • Sănătate și fitness – “Sportul și activitatea fizică ne permit să ne menținem puternici și sănătoși. În plus, ne ajută să ne facem prieteni, să dormim mai bine și să reducem stresul!”



7. INCLUZIUNE SOCIALĂ

Drepturi și servicii în materie de siguranță și securitate

 

  • Drepturi – “În UE ai numeroase drepturi. Printre ele: posibilitatea de a returna produsele defecte cumpărate on-line, eliminarea costurilor de roaming și compensațiile pentru zboruri anulate. Află ce drepturi ai!”
  • Servicii – “Dacă te întrebări ce formalități trebuie să îndeplinești când te stabilești în altă țară din UE și cum poți beneficia de prestații în baza diverselor sisteme de securitate socială, răspunsurile se află aici!”
  • Comunitate – “O societate incluzivă înseamnă respect și solidaritate, oportunități egale și standarde decente de viață pentru toți. Diversitatea ar trebui să ne apropie, nu să ne separe. Cum poate deveni realitate această viziune?”



8. O PERSPECTIVĂ GLOBALĂ

Descoperiți lumea dincolo de granițele Europei

  • Descoperă lumea – “Ești atras de oameni, culturi și locuri noi? Îți dorești întotdeauna să vezi și mai mult și să ajungi și mai departe? Avem câteva sugestii pentru tine!”
  • O lume verde – “Ceea ce facem astăzi va avea impact asupra lumii în care vom trăi în viitor. Cu toții avem datoria de a combate schimbările climatice. Ce putem face însă, mai exact?”
  • O lume sigură – “Siguranța și securitatea sunt principalele noastre preocupări. Află ce măsuri se iau pentru a garanta stabilitatea și bunăstarea în UE și în lume.”



9. CĂLĂTORII – #DiscoverEU

Practical information about travelling in Europe

 

  • Pregătește-ți călătoria – “Ești gata să pornești la drum dar nu știi de unde să începi? Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te pregătești mai ușor și să călătorești fără griji.”
  • Transport – “Poți ajunge la destinație în multe feluri. Avionul, trenul, autocarul, feribotul sunt câteva mijloace de transport cu care poți explora Europa și restul lumii.”
  • Cazare – “Fie că mergi în străinătate ca să studiezi, să lucrezi sau să participi la acțiuni de voluntariat, vei avea nevoie de o locuință. Află cum poți căuta cazare în altă țară.”