fbpx

Institutul Intercultural Timișoara

Institutul Intercultural din Timişoara (I.I.T.) este o organizaţie non-guvernamentală autonomă, non-profit, cu activitate culturală, civică şi ştinţifică, fără scopuri politice, care acceptă şi promovează valorile şi principiile Consiliului Europei în materie de interculturalitate.

I.I.T. a fost înfiinţat în 1992, cu sprijinul autorităţilor locale din Timişoara şi al Consiliul Europei. Prin programele şi activităţile sale, I.I.T. urmăreşte dezvoltarea dimensiunii interculturale în domeniile educaţiei şi culturii şi promovează la nivel naţional şi internaţional un mediu al toleranţei şi dialogului specifice oraşului Timişoara. În cei 20 de ani de experienţă, I.I.T. a lucrat cu o reţea de parteneri de talie mondială, din care fac parte instituţii publice, organizaţii ale societăţii civile şi profesionişti pe probleme referitoare la educaţie, cultură, tineret şi minorităţi.

Din 1992, Institutul Intercultural Timisoara:

  • a implementat, la nivel local, regional, naţional sau internaţional, în calitate de coordonator sau partener, peste 50 de proiecte pilot, în majoritatea lor legate de educaţia interculturală, cu suportul financiar al Consiliului Europei, al Comisiei Europene (Socrates, Leonardo, Phare), precum şi al altor finanţatori din Europa şi S.U.A.
  • a publicat, ca rezultat al diferitelor proiecte, peste 30 de volume, în limbile română, franceză, engleză, spaniolă, slovacă si maghiară, precum si versiunile în limba română ale unor publicatii ale Consiliului Europei, dintre care amintim: Pledoarie pentru intercultural, de Antonio Perotti, Toţi diferiţi, toţi egali – pachet educaţional, şi REPERE – Manual de educaţie pentru drepturile omului cu tineri, ultimele două elaborate de Direcţia de Tineret a Consiliului Europei.
  • în 1998, Institutul Intercultural Timisoara a devenit prima instituţie est-europeană coordonatoare a unui proiect transnational SOCRATES-COMENIUS, acţiunea 2. Este vorba de proiectul EURROM, care a permis elaborarea unui ghid metodologic si a unor module de formare adresate cadrelor didactice care lucrează cu elevi romi, în scopul introducerii unor elemente ale culturii romilor în procesul educational. In prezent, I.I.T. este coordonatorul unui alt proiect european COMENIUS, proiectului NEWTECH, referitor la utilizarea internetului în educatia interculturală.
  • În 2006, I.I.T. a fost prima organizaţie din România ce a primit finanţare de la programul U.E. privind Cetăţenia Europeană Activă. De asemenea, în 2010 I.I.T. a fost prima organizaţie din România care a câştigat un proiect în cadrul programului Tineret în Acţiune, Acţiunea 5.1.

 

Institutul Intercultural Timisoara a fost implicat activ în mai multe proiecte iniţiate de Consiliului Europei pe următoarele teme:

  • Democraţie, drepturile omului, minorităţi: aspecte culturale şi educative;
  • Toţi diferiţi, toţi egali – campanie europeană a tineretului împotriva rasismului, xenofobiei, antisemitismului şi intoleranţei;
  • Educaţie pentru o cetăţenie democratică;
  • Educaţie de calitate pentru romi în Europa;
  • Mediatori europeni romi;
  • Autobiografia întâlnirilor interculturale.

Site: http://www.intercultural.ro/index.php

Facebook: https://www.facebook.com/InstitutulInterculturalTimisoara/?fref=ts


logoiit_185