fbpx

Propuneri Naționale

În politicile publice de tineret, FITT a parcurs toate etapele, de la nivel local la european. La nivel național, contribuția FITT a fost după cum urmează:

Am formulat amendamente și puncte de vedere la toate propunerile naționale de politică publică de profil din ultimii ani, inclusiv la Programul de Guvernare 2018-2020:

În 25 iulie 2018 FITT a lansat, împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara (UVT). Centrul INPUT – Centrul de Inovație și Excelență în Domeniul Politicilor de Tineret. Totodată, am demarat și Rețeaua de cooperare națională INPUT (susținută de o platformă online performantă care are scopul nu doar de a coagula reprezentanți ai ONG-urilor generatoare de propuneri de politică publică, dar și reprezentanți ai serviciilor și instituțiilor publice care se adresează tinerilor. De asemenea, platforma are scopul de a pune la dispoziția membrilor și nu numai o bibliotecă virtuală cu toate resursele utile din domeniul politicilor publice de tineret locale, județene, naționale și europene). Prima misiune a Centrului INPUT și a Rețelei este formularea propunerilor de politică publică privind Standarde de calitate pentru centrele de tineret, precum și Metodologia de acreditare a centrelor de tineret(pentru care UVT a realizat deja 4 studii de caz și se apropie de finalul diagnozei naționale aplicată ONG-urilor de tineret și studențești). Cu privire la aceste două propuneri de politică publică, am început un dialog cu reprezentanții MTS, din vara anului 2018. Ne dorim să venim în întâmpinarea ministerului, așa cum am făcut și la Primăria Municipiului Timișoara și la Consiliul Județean Timiș, care au împărtășit dorința de conlucrare.

Pentru sincronizarea cu obiectivul din prezent al Centrului și Rețelei INPUT, din 19.10.2018, FITT, prin coordonatorul Rețelei INPUT, face parte din Grupul Național de Lucru pentru Standarde și politici sustenabile în lucrul cu tinerii din România, în cadrul căruia Federația Young Men’s Christian Associations România (YMCA România), Asociația Young Initiative (AYI) și Centrul pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă (CDCD) au reunit reprezentanți ai 15 organizații neguvernamentale și instituții publice. Acest grup are misiunea de a elabora și înainta către MTS propunerile privind Revizuirea standardelor ocupaționale pentru lucrătorul și consilierul de tinere, Standarde de calitate pentru implementarea activităților pentru tineret (în general) și Standarde de calitate pentru activitățile de tabere (în particular).